PHB Priopćaj br. 32.: Poziv na solidarnost i djelatno uključivanje u pomaganje drugima

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

Priopćaj br. 32

U Zagrebu, 19. ožujka 2020., na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske

 

Poziv na solidarnost i djelatno uključivanje u pomaganje drugima

Poticajna skupina Pokreta za hrvatsku budućnost, iako je već neko vrijeme u pasivnom statusu, osjetila je nezaobilaznu potrebu oglasiti se zbog stanja u Hrvatskoj, koje kao i u drugim zemljama postaje stanjem u kojem je sve podvrgnuto borbi protiv koronovirusa odnosno protiv naglog  širenja zaraze prouzročene mutiranim virusom nazvanim Covid-19.

Želimo – oslanjajući se na sva službena objašnjenja i procjene i podupirući mjere koje se na državnoj razini poduzimaju, a i na znanja, uvide i predviđanja kojima sami raspolažemo, i mi upozoriti kako je riječ o vrlo ozbiljnoj zarazi i kako je riječ o vrlo velikim izravnim i neizravnim posljedicama koje će širenje te zaraze, a osobito poduzimane mjere i metode borbe protiv nje i posljedice tih mjera odnosno općeg stanja u svijetu imati na ljude i narode.

Pozivamo sve Hrvatice i Hrvate na maksimalnu odgovornost u provedbi mjera koje se provode na nacionalnoj, na područnim i na mikro-razinama.

Ujedno, osjećamo potrebu pozvati na jačanje svijesti o solidarnosti s drugima, kako u usporavanju širenja zaraze, tako i u svakom drugom smislu: ljudskom i duhovnom, dobrotvornom, ekonomskom, financijskom i radnom.

Podsjećamo na to da zbog pošasti koja je u žarište javnog interesa nisu iščeznule druge bolesti i poteškoće svih vrsta što ih naši sunarodnjaci imaju. Napose podsjećamo na potrebu dodatne brige, pomoći i skrbi za siromašne, bolesne, invalidne, nemoćne, stare, osamljene i napuštene osobe, za sve koji ne mogu „spajiti kraj s krajem“ odnosno živjeti ili preživjeti bez tuđe pomoći. U tom smislu pozivamo sve koji to mogu da se uključe u individualan ili u organiziran dobrotvorni rad za potrebite, te da osobno i materijalno i na svaki mogući način pomažu onima kojima je pomoć potrebna. 

U Hrvatskoj i drugdje gdje žive Hrvati (prošli tjedan bio je na primjer „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“) djeluju brojne organizacije i skupine koje posreduju pomoć drugima u potrebi. Svima onima koji nisu djelatni, a željeli bi što učiniti, preporučujemo da ostanu djelatni. Onima koji bi to htjeli, a ne znaju što činiti, kako i s kim, preporučujemo da se obrate postojećim organizacijama i udrugama, počevši od dviju glavnih organizacija koje imaju podružnice  po cijeloj zemlji ili i izvan nje: Hrvatskog Crvenog križa (https://www.hck.hr/ ) i Hrvatskog Caritasa (http://2019.caritas.lin61.host25.com/karta-caritasa/ ) pa do brojnih dobrotvornih udruga bilo nacionalnog, bilo područnog ili biskupijskog, bilo mjesnog ili župnog djelokruga.

Poticajna skupina PHB poziva i na druge oblike pojačanog djelovanja kojima će svatko, unatoč pandemiji i drugim nevoljama, činiti ono dobro koje može za sebe, za bližnje, za svoj narod i za sve ljude, a što nikakva pošast ne može i ne smije zaustaviti. Hrvatski narod imao je prije 25-30 godina iskustvo rata, prognaništva i izbjeglištva, ali je unatoč tome funkcioniralo sve što je moglo i moralo funkcionirati. A u djelima nesebičnosti i požrtvovnosti istaknuli su se nebrojeni, od dragovoljaca, vojnika i policajca pa do ljudi svih drugih službi i zvanja, pa tako i onih koji su privatno, svatko u onomu što može, davali dragocjene prinose svojoj zajednici i svom hrvatskom narodu.

 

PHB, Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)