J. Jović: Dva iznenađenja i dva objašnjenja

Vrijeme:1 min, 45 sec

Sudbina gubitnika je krajnje neizvjesna

Očekivalo se kako će Andrej Plenković zadržati svoju poziciju predsjednika HDZ-a, ali su izbori Plenkovićipak donijeli dva iznenađenja. Prvo je njegova uvjerljiva pobjeda nad Mirom Kovačem, a drugo je pobjeda cijeloga njegova tima nad timom njegovih oponenata.

Moguća su i dva objašnjenja. Onaj tko je u sedlu automatski je u velikoj prednosti. Za njim ide kolona poniznih, ustrašenih, koristoljubljivih itd., uglavnom kolona ljudi različitih motivacija koji se u konačnici slijevaju u jednu rijeku. Plenković je imao dobro organiziranu mrežu svojih sljedbenika koji su, s razlogom ili bez razloga, svoju sudbinu vezali uz njegovu sudbinu.

Ovo drugo objašnjenje odnosi se na specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska trenutno nalazi. Da je Plenković izgubio vjerojatno bi podnio ostavku, a i njegovi su koalicijski partneri bili već najavili izlazak iz koalicije u tom slučaju. Hrvatska bi se našla u bezvlađu ili pred izborima prije nego li je to planirano. Članstvo stranke očito je preferiralo HDZstabilnost pred promjenama. Ta je preferencija zacijelo još pojačana u situaciji širenja zaraze koronavirusom, migrantskim pritiscima, kao i predsjedanjem Vijećem Europske unije. Rušiti vladu u takvoj situaciji ne bi, mnogima se tako činilo, bilo baš uputno.

Dodajmo tome još nešto. Kampanja je bila dosta žestoka, ali više po tonu nego po sadržaju, više po međusobnim zadjevicama nego po načelnim stavovima. Kovačevoj opciji nedostajalo je više konkretnih stavova i odgovora na niz društvenih, ekonomskih i moralnih pitanja.

Uspjeh premijera na unutarstranačkim izborima neće puno pomoći HDZ-u popraviti rejting i izglede na sljedećim parlamentarnim izborima. Mnogi su mu i u HDZ-u dali svoj glas u dubokoj dilemi i preko volje, a pogotovo je raspoloženje izvan stanke pretežno negativno. Takvo stanje stvari daje povećane izglede glavnom konkurentu SDP-u a, ali i otvara širi prostor tzv. desnim strankama, prije svih Domovinskom pokretu.

Sudbina gubitnika je krajnje neizvjesna. S njima Plenković neće u ista kola. Pred njima je uketiti se i čekati novu prigodu, koja će se, ako ne budu izbačeni, pojaviti možda već poslije izbora za Hrvatski sabor, osnovati vlastitu stranku ili se priključiti nekoj od postojećih.

Josip Jović

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori