SVETAC DANA”Sveti Hilarije i Tacijan”

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

 

subota, 16.ožujka 2024

Akvilejski biskup i njegov đakon, mučenici iz trećeg stoljeća.

Danas slavimo svetog biskupa Hilarija i đakona Tacijana, akvilejske mučenike, koji su podnijeli mučeničku smrt 284. godine za cara Numerijana. O ovim mučenicima znamo jako malo, osim da se spominju na današnji dan u Rimskom martirologiju. Važni su nam jer se radi o mučenicim iz Akvileje, vjerskog središta u koje su rado i često hodočastili stari Hrvati. Zabilježeno je da je u Akvileju išao i hrvatski knez Trpimir, začetnik hrvatske narodne dinastije Trpimirovića.

Akvileja je važna kao jedno od središta iz kojih su Hrvati primili kršćanstvo. Smatra se da su akvilejski patrijarsi osnovali Ninsku biskupiju, koja je pokrivala najveći dio starog hrvatskog teritorija. Akvilejska Crkva bogata je mnogim mučenicima. Rimski martirologij 16. ožujka spominje da su akvilejski biskup Hilarije i njegov đakon Tacijan podnijeli mučeničku smrt godine 284. za cara Numerijana. Jeronimski martirologij govori isto. Ljetopis patrijarha u Gradu pripovijeda kako se akvilejski patrijarh u VI. st., zbog provale Langobarda, preselio u Grado noseći sa sobom tjelesa mučenika Hilarija i Tacijana.

To je pak znak da su u Akvileji ovi mučenici bili u velikoj časti. Njihov kult proširen je po sjeveroistočnoj Italiji, ali i u Istri. Slavenski oblik imena Hilarije razmjerno je čest, i glasi: Ratko, Radoslav, Radovan. Ime Tacijan je latinskog porijekla i znači: Tacijev sin. U slavenskim je jezicima iz ovoga imena izvedeno žensko ime Tatjana.

 

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)