ODLUKA STUPILA NA SNAGU: Od jutros izolacija za sve građane koji u BiH ulaze iz bilo koje države

Vrijeme:1 min, 46 sec

Na graničnim prelazima BiH jutros u 6 sati je počela primjena mjera da svi građani BiH, koji ulaze u zemlju, budu upućeni u obveznu izolaciju od 14 dana.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je da se na graničnim prelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, te zračnim lukama u Tuzli i Sarajevu kontinuirano provode pojačane kontrole u vezi s pandemijom koronavirus.

– Rasporedili smo veći broj federalnih sanitarnih inspektora na ovih šest prijelaza i dvije zračne luke. Oni su tamo fizički prisutni 24 sata i imaju obvezu izricanja rješenja o ograničenom kretanju i izolaciji za građane određenog broja zemalja koji dolaze u BiH, kao i građane BiH koji dolaze iz tih zemalja – rekao je Ajdinović za Srnu.

On je naglasio da će, na osnovu zaključaka donesenih na sastanku predsjedatelja Vijeća ministara Zorana Tegeltije s premijerima RS-a Radovanom Viškovićem i FBiH Fadilom Novalićem, održanog u petak u Doboju, svim građanima BiH koji od danas od 06:00 uđu u BiH, bez obzira iz koje zemlje dolazili, biti izricano rješenje o obveznoj četrnaestodnevnoj izolaciji.

– Poznato je da su svi putnici pri prelasku granice obvezni ispuniti sanitarni upitnik – dodao je Ajdinović. Navodi kako Federalna uprava za inspekcijske poslove koordinira aktivnosti sa županijskim MUP-ovima, kao i Republičkim inspektoratom Republike Srpske, ovisno od toga gdje je prebivalište građana BiH koji su ušli na graničnim prijelazima koje pokriva Federacija.

– Republički inspektorat ima uvid u sve informacije – imenima i prezimenima osoba, adresama, kontakt telefonima i datumu izdavanja rješenja obvezne mjere izolacije kako bi iz svojih nadležnosti mogli poduzeti mjere izricanja rješenja, s obzirom na to da je riječ o putnicima koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj- istaknuo je Ajdinović.

Između ostalog, Ajdinović je najavio da bi, pored instaliranih termalnih kamera na zračnim lukama u Tuzli i Sarajevu, koje pomažu u otkrivanju eventualno povišene tjelesne temperature putnika, uskoro ovakve kamere trebalo biti postavljene i na tri najfrekventnija granična prelaza koja pokriva FBiH.

Podsjetimo, na sastanku Tegeltije s Novalićem i Viškovićem zaključeno da svi državljani BiH koji se vraćaju iz inozemstva od ponedjeljka, 16. ožujka, budu u izolaciji u trajanju 14 dana.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori