SVETAC DANA”Sveti Longin”

Vrijeme:1 min, 3 sec

Rimski centurion, probio kopljem Isusov bok.

Danas slavimo svetog Longina, koj je kopljem probio Isusov bok.

Prema Markovu evanđelju i apokrifima, on je onaj bezimeni rimski stotnik koji je bio nazočan kod Isusova raspeća i koji mu je kopljem probo bok dok je Isus visio na križu. Legenda mu daje ime Longin.

Pripovijeda se da je Longin bio gotovo slijep, i da je progledao kada ga je poprskala krv i voda iz Isusova boka koji je probio kopljem. Evanđelje pripovijeda da je pri tome izjavio: „Doista ovaj bijaše Sin Božji!“.

Nakon ovoga događaja Longin se obratio, napustio rimsku vojsku te je primivši pouku od samih apostola otišao u Kapadociju i ondje postao monah. Radi njegove vjere uhitili su ga, izbili mu zube i odsjekli jezik. Međutim, prema legendi, Longin je i nakon što su mu odsjeli jezik čudesno nastavio propovijedati te je u prisutnosti lokalnog upravitelja uništio neke idole.

Kada su Longinu odrubili glavu, taj isti upravitelj, koji je bio slijep, progledao je kada ga je poprskala Longinova krv. Longinove relikvije nalaze se u crkvi svetoga Augustina u Rimu, a koplje kojim je probio Isusov bok čuva se u jednom od četiri stuba koji nose kupolu bazilike svetoga Petra u Vatikanu.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)