Mile Prpa: Put čovjeka vodi kroz same simbole

Vrijeme:2 min, 21 sec

Put čovjeka vodi kroz same simbole što motre ga prisno, a duh im se divi.

(Charles Baudelaire) .

 

Simbol zla, simbol dobra, simbol ljubavi, simbol mržnje, simbol slobode, simbol vjere, simbol nevjere, simbol ljepote,  simbol čovječnosti, simbol Krista, simbol Sotone, simbol života, simbol smrti, simbol svjetlosti, simbol mraka, vjerski simboli, nacistički simboli, fašistički simboli,  komunistički simboli, nacionalni simboli, domoljubni simboli, politički simboli, stranački simboli, simbol vode, simbol zraka, sportski simboli, šahovski simboli, kartaški simboli, astrološki simbol raka, simbol lava, simbol djevice, simbol ribe i bezbrojni drugi simboli 

 Kristova kruna od trnja, slavnija je nego zajedno sve zlatnodijamantne krune koje su nosili svi carevi, svi kraljevi, svi Pape i sve druge – okrunjene glave. Najčešći i najajči simbol je Kristov križ. 

Sva kršćanska groblja u svijetu, kao pojedinački grobovi imaju ga na stotine milijuna grobova, računajući od onih nakon križa na Golgoti do dan danas, od tada je prošlo pune dvije tisuća godina. I s nikakvom šansom da netko to može poništiti. 

Pod tim simbolom živjele su i umirale milijarde i milijarde ljudi, i  smrću pod njega svojim tijelom položeni. U znaku križa umirali su ljudi prirodnom smrću, ali i bezbroj onih koji se nisu htjeli odreći tog simbola  makar da su stravično mučeni sve do usmrćenja.

Iz gore citiranog stiha velikog francuskog pjesnika Charles Baudelairea  nedvojbeno se govori da put čovjeka vodi kroz same simbole što motre ga prisno, a duh im se divi. 

Nikada ne smijemo, zbog zaštite istine,  iz memorije brisati simbole, bilo pozitivne bilo negativne, zbog snage koja je  iza njih stajala po zlu ili po dobru sve do danas – ovisno što netko izabere. To će svakog dovesti do zadnje postaje života – pred  Kristov križ odgovornosti za proživljeni život, bez obzira da li je bio vjernik ili nevjernik..

Predsjednik Zoran Milanović odlučio je prije nekoliko dana ukloniti sve biste osoba velikana iz hrvatske povijesti, koje su se nalazile u predvorju njegovog ureda; kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera, Antu Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca i Franju Tuđmana.

Sve same velikane nacionalne  i duhovne simbole od stoljeća sedmog. Kao što katedralu drže stupovi, jednako tako nacionalni velikani, stupovi su nacionalne i duhovne opstojnost naroda. U muzej se stavljaju  artefakti, znanstveni, arheološki, umjenički i sl. a ne i biste povijesnih ličnosti. Prema artefaktima nikad ne gajimo poštovanje, već pred bistama nacionalnih i duhovnih velikana.

Spomenici su žive uspomene.

Narod koji nema svoje spomenike nema ni memorije

o svojim velikanima iz povijesti

(Codex moralis Croaticum)

 

 

Narod koji lažira ili prešućuje svoju povijest

nije dostojan imati ni budućnosti.

(Codex moralis Croaticum)

 

Nitko ne može pobjeći od svoje prošlosti.

Budućnost je moguće formirati, ali prošlost se ne može

izmijeniti niti u najmanjem segmentu.

(Codex moralis Croacitum)

 

Duh ljubavi prema svom narodu je najveći

duh pokretač njegove opstojnosti, njegove budućnosti

i njegove sreće.

(Codex moralis Croaticum)

 

Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)