Predrag Kožul: SDA, Komšićev DF i srpska opozicija na čelu sa SDS-om zadali jedan od najozbiljnijih udara opstojnosti i integritetu BiH

Vrijeme:2 min, 33 sec
Izetbegovićeva SDA i Komšićev DF odmetnuli su se o parlamentarne većine u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, te zajedno sa oporbenim strankama iz Republike Srpske, SDS-om i PDP-om, izabrali nove članove Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) iz reda srpskog i hrvatskog naroda. Za Predraga Kožula, zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, to je jedan od najozbiljnijih udara na opstojnost i integritet BiH u posljednje vrijeme.

 

-Imenovanje članova SIP-a u Parlamentu BiH, s obzirom na način i trenutak odabran za realizaciju, jedan je od najozbiljnijih i najprizemnijih udara na opstojnost i integritet BiH u zadnje vrijeme. Ova nezakonita odluka je donesena upravo u trenutku kada su osigurani svi preduvjeti za provođenje zakonite procedure imenovanja članova SIP-a kojima je istekao mandat, rekao je Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Istaknuo je da su “skinute zadnje maske” u pokušajima bošnjačkih političkih predstavnika u neustavnom preuređenju BiH.

-Ovim su skinute i zadnje maske s planova bošnjačkih političkih predstavnika da preurede državu suprotno njenom ustavu. Iako je u pitanjunezakonita odluka, fokus bih zadržao na njenoj štetnosti po ukupne političke odnose, rekao je Kožul za HMS.

HDZ-ov državni parlamentarac kaže da se odlukom o izboru novih članova SIP-a politička kriza produbila na najvišu moguću razinu, upravo u trenucima kada državi prijeti usijanje migrantske krize te pandemija koronavirusa.

-Ovom odlukom produbljuje se do dna politička kriza u BiH upravo u trenutku kada zemlji prijete dvije kataklizmične vanjske krize – migrantski val i pandemija koronavirusa. Zemlja koja se u svom punom kapacitetu teško može nositi s ovime, dodatno je destabilizirana u vrijeme potrebe za najvišim stupnjem pripravnosti, organizacije i zajedničkog djelovanja, istaknuo je Kožul.

Kožul smatra da koalicija koja je formirala Vijeće ministara BiH više ne postoji.

-Koalicija koja je formirala Vijeće ministara više ne postoji. Otvoreno je pitanje tko će i kako donositi nužne i neophodne odluke na državnoj razini u sljedećim važnim i teškim danima. Otvoreno je pitanje kuda će i kako ova zemlja dalje, mišljenja je Kožul.

Pojašnjava da se ne radi samo o smjeni srpskih kadrova te da se radi na smjeni i hrvatskog člana SIP-a, na čije bi mjesto trebao doći član ureda Željka Komšića, drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

-Ova smjena je iz providnih taktičkih razloga samo kratkotrajno odgođena, smatra Kožul, dodajući da je glava ove operacije SDA, a Komšićev DF i srpska opozicija na čelu sa SDS-om su samo prateći izvršitelji.

Komentirajući protivljenje Radončićevog SBB-a imenovanju novih članova SIP-a, Kožul prosuđuje kako je parlamentarni kapacitet te stranke beznačajan, istaknuvši, ipak, kako je SBB glas razuma.

-Stav SBB, obzirom na njegovu snagu u parlamentu, je efemeran, iako ga treba istaknuti kao glas razuma, makar samo simboličan u ovom slučaju, kaže Kožul.

Kožul drži da je Dragan Mektić srpski pandan Željka Komšića.

-Komšić, kao poželjni Hrvat, dobio je svog pandana u Draganu Mektiću kao poželjnom Srbinu, rekao je Kožul obrazlažući da je paradoks da ovo rade i državu ruše patrioti, odnosno oni koji je deklarativno neizmjerno vole.

 

M.J./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)