SITARSKI O IZBORU NOVIH ČLANOVA SIP-A: SDA nastavlja unitarizaciju, SDS i PDP ništa nisu naučili na prošlim izborima

0

 

Ishod glasovanja u Zastupničkom domu PS BiH o izboru novih članova SIP-a odraz je odnosa među vodećim političkim strankama u BiH, izjavio je Milan Sitarski, analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara. Najsnažnija bošnjačka stranka SDA je uz pomoć slabijeg partnera DF-a, veli sitarski, iskoristila činjenicu da je, za razliku od izbora Vijeća ministara, za odluke poput ove dovoljna tek trećina, a ne polovina zastupnika iz određenog entiteta, u ovom slučaju RS-a.

Naime, Zastupnički dom Parlamenta BiH sinoć izabrao dva nova srpska člana SIP-a BiH a produljen je mandat dvojici bošnjački članova ove institucije i to bez suglasnosti SNSD-a i HDZ-a BiH. Odluku su izglasali SDA i DF zajedno s SDS-om i PDP-om. Odluku nisu podržali ni zastupnici SBB-a Fahrudina Radončića, a zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH napustili su sjednicu. Ovo odlukom je dan novi mandat Suadu Arnautoviću i Ahmetu Šantiću, dok su za nove članove izabrani Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Putina, inače bliski upravo SDS.u i PDP-u, prenosi Dnevnik.ba.

Sitarski pojašnjava kako je potez SDA i pratećih stranaka još jedan korak ka unitarizaciji BiH.

„Ovaj element zakonodavstva daje prednost numeričkoj većini na razini cijelog Zastupničkog doma, te stoga podsjeća na većinu potrebnu od donošenja Petritschevih amandmana u klubovima federalnog Doma naroda. To je u svakom slučaju komponenta bh političkog sustava koja se može instrumentalizirati u svrhu promoviranja unitarističke težnje za nadglasavanjem neporecive, na izborima iskazane većine unutar malobrojnijih naroda, a u ovom slučaju i entiteta s manjim brojem stanovnika“, rekao je analitičar IDPI-ja.

Ovakav protu-federalistički postupak tih dviju stranaka, koje se i inače ističu takvim stavovima, zato i nije za čuđenje, dodaje, ali zato jeste ne samo podrška, već i pionirska uloga u promoviranju i provođenju tog postupka glavnih opozicijskih stranaka iz RS-a – SDS-a i PDP-a.

„Ove stranke izgleda da nisu izvukle pouku iz izbora 2018. godine, na kojima je biračko tijelo vrlo jasno ocijenilo njihovu politiku zaobilaženja entitetske većine pri koaliranju na državnoj razini, te su sada vladajućoj koaliciji u RS-u ponovo pružili nepotreban predizborni poklon“, istaknuo je.

Sitarski smatra kako su hrvatski predstavnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH povukli dobar potez osuđujući ovaj čin i napuštajući dalji rad doma, premda u konkretnom slučaju SDA nije uvažio prijedlog navodno radikalnijeg DF-a da se izaberu i hrvatski članovi SIP-a koji ne uživaju podršku na izborima izrazito većinskih hrvatskih stranaka.

„To znači da su u ovom postupku prepoznali sličnosti s nekadašnjom ‘Platformom’ i njezinom Vladom FBiH, samo ovoga puta usmjerenom protiv Srba na državnoj razini. Može se reći da je time osujećen unitaristički pokušaj izazivanja razdora između većinskih predstavnika Hrvata i Srba. Ohrabrujuće je pak da se takvom postupku oštro usprotivila i jedna od vladajućih bošnjačkih stranaka, SBB, ali je izuzetno loša vijest da time protu-federalistička, a time i protuustavna odluka nije spriječena, te da će ona samo učvrstiti postojeće tendencije dodatnih blokada i slabljenja funkcionalnosti političkog sustava BiH, i to u jednom od trenutaka koji je za tako nešto možda najgori, uslijed globalne pandemije i prijetnje ponovnim vrhuncem migrantske krize“, izjavio je Sitarski.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara