Kurz i Orban protiv Merkel i Macrona

Vrijeme:2 min, 0 sec

Viktor Orban došao je od austrijskog kancelara tražiti podršku u stvaranju jačeg saveza protiv dominacije Njemačke i Francuske

Austro-ugarski savez protiv ilegalnih migranata i jačanje međusobnih veza na svim poljima dvaju bivših država nekadašnje monarhije. Tako bi se moglo ukratko opisati posjet mađarskog premijera Viktora Orbana austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu.

Kršćanske vrijednosti– Razmijenili smo mišljenja o ekonomskim izazovima u Europi i problemima zbog migranata, s ciljem osiguravanja sigurnosti u Europi. Na tom području imamo još puno posla – kazao je nakon sastanka Kurz. Orban je pak dodao da su im stajališta slična i da su već dugo na zajedničkom pravcu.

Sastanak Orbana i Kurza

– Mađarska i Austrija moraju osigurati zaštitu kršćanskih vrijednosti Europe – naglasio je Orban.

Iako je prevladavajuća tema bila zajednička borba protiv neograničenog i nekontroliranog ulaska migranata ne samo u Austriju i Mađarsku nego i u ostale europske države, gledajući širu sliku i slušajući izjave oba premijera, jasno je da je Orban od svoga austrijskog kolege zapravo došao tražiti podršku za savez srednjoeuropskih država protiv dominantnih ideja EU iza kojih stoje Njemačka i Francuska.

Otprije se zna da Mađarska, zajedno s Poljskom, Češkom i Slovačkom (V4) želi oformiti svojevrsnu jezgru država koje bi bile određena protuteža najavljenoj reformi EU u režiji Merkel i Macrona. S druge strane, Sebastian Kurz je i uoči parlamentarnih izbora, na kojima je pobijedio, imao čvrst stav o zatvaranju granica migrantima jasno kritizirajući Angelu Merkel i politiku otvorenih vrata, a nakon koalicijskog sporazuma s desnom Slobodarskom strankom (FPO) Heinz-Christiana Strachea postale su još snažnije tendencije okretanja prema saveznicima u Višegradskoj skupini. Mnogi upravo Kurza vide kao novog lidera transformirane Europske unije u kojoj nacionalni parlamenti imaju više samostalnosti u donošenju odluka u odnosu na Bruxelles, bez primarnih interesa Berlina i Pariza. Takav pravac podržavaju i lideri nacionalističkih stranaka u zapadnim zemljama poput Marine Le Pen u Francuskoj ili Geerta Wildersa u Nizozemskoj.

S vlaka ravno na kobasice

Zanimljivo je da je Orban u Budimpešti dan prije odlaska u Beč primio u posjet upravo Geerta Wildersa s kojim je razgovarao o problemu islamizacije Europe.

Uz to, Viktor Orban za taj, kako ga je nazvao, radni posjet Beču nije odabrao automobil ili zrakoplov, već je na razgovor s Kurzom doputovao redovitom linijom vlaka ÖBB Railjet koji prometuje između Budimpešte i Beča, a nakon izlaska iz vlaka prvo je otišao na kobasice na jedan od štandova iza Bečke opere.

 

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)