SASTANAK HDZ-A BIH I SDA Čović s Izetbegovićem: Izbori u Mostaru sigurno će se održati

Vrijeme:5 min, 11 sec

 

Izbori u Mostaru će sigurno održati ove jeseni, a odnosi HDZ-a BiH i SDA su dobri, zaključak je današnjeg sastanka izaslanstva dvije stranke koji je održan u središnjici HDZ-a BiH u Mostaru.

Izaslanstva HDZ-a BiH i SDA, predvođena predsjednicima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, danas su najviše vremena provela razgovarajući o problematici održavanja izbora u Mostaru, gdje su lokalni izbori zadnji put održani davne 2008. godine. Čović je nedvosmisleno kazao kako će se izbori ove jeseni održati, dok je Izetbegović potvrdio da je model izbora gradskih vijećnika gotovo dogovoren, ali da ostaje još razgovarati o izmjenama gradskog Statuta.

„Hvala predsjedniku Izetbegoviću i kolegama iz SDA što su danas bili naši gosti. Tražili smo rješenje kako bismo stabilizirali odnose u BiH i to u mjeru u kojoj dvije stranke predvode dva naroda. Posvetili smo dosta vremena Mostaru i pokazali smo da možemo uraditi neke iskorake. Izbori će biti održani i sada u parlamentarnoj proceduri moramo doći do rješenja. Sada imamo i jednu ekološku dimenziju tj. probleme s deponijom Uborak. Napravit ćemo zajedničku izjavu te sa partnerima s viših razina vlasti i međunarodnim institucijama pokušat ćemo naći jedno trajno rješenje za ovaj problem“, rekao je Čović.

Izetbegović je pak pojasnio kako je prije sastanka s Čovićem održao sastanka s predstavnicima SDA u Hercegovini gdje je dosta vremena razgovarano o održavanju izbora u Mostaru.

„S dužnosnicima SDA smo imali sastanak i fokusirali smo se na ubrzanu izgradnju u Hercegovini. Kad su izbori u Mostaru u pitanju, tu imam pomaka, tu smo približili stavove po pitanju izbora gradskih vijećnika. SDA inzistira i na Statutu i o tom ćemo razgovarati u sljedećih mjesec dana. Što se Uborka tiče, tu smo postigli neke dogovore, da se sistemski radi. Vlada FBiH će uraditi svoj dio posla, trebaju se svi organizacijski i financijski uključiti“, izjavio je predsjednik SDA.

Izetbegović je govorio i o odnosu s HDZ-om BiH kazavši kako dvije stranke nisu riješile strateške stvari te kako nije optimist da će to brzo riješiti, pri tom misleći na izmjene Izbornoga zakona BiH na čemu Hrvati inzistiraju.

„Valja nam uskladiti presude međunarodnih sudova i Ustavnoga suda BiH (o Izbornom zakonu BiH), pa težnje HDZ-a i HNS-a, pa SDA i ljevičarskih stranaka. To se može pomiriti ali je to daleko. Pitao sam Radončića i Komšića treba li i dalje razgovarati i oni su rekli da treba. HDZ i SDA se trebaju uporno sastajati i razgovarati i da imaju zajednički odgovor na krizu koju imamo u BiH. Mi zaista imamo partnerstvo da se amortiziraju udari krize. Jednako gledamo na odluke Ustavnoga suda, one se sve trebaju uvažiti. HDZ smatra da strane suce Ustavnoga suda trebaju zamijeniti domaći. To misli i SDA, ali smo stava da se to ne može uraditi na prečac. Blokadu državnih institucija je moguće prevazići kroz ispunjavanje 14 prioriteta koje nam je postavila Europska komisija“, rekao je Izetbegović.

Čović je, pak, naglasio kako će se izbori u Mostaru sigurno održati. Tu, veli, nema nikakve dileme.

„Ali ako želimo razgovarati i o drugim stvarima onda se mora mijenjati Izborni zakon. Zajednički ćemo to tražiti. Ovo o čemu razgovaramo je razumno. No, to su strateške odluke jer se netko mora odreći biranja hrvatskom narodu članova Predsjedništva. Zato se trudimo na bazi pomirljivih stavova doći do rješenja“, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Dvojica predsjednika osvrnula su se i na migrantsku krizu koja prijeti eskalacijom, posebno jer državne institucije ne funkcioniraju.

„Što se granica tiče, sve mora biti urađeno sukladno zakonu. Mi smo i tu zakonski ranjivi i ne želimo izlaziti iz tih okvira. Jesmo za to da se bh. granica čuva i ne želimo da netko ulazi u državu a da se ne zna ni tko je ni što je“, rekao je Čović.

Dodao je kako je za odgovarajuće nošenje s migrantskom krizom trebamo imati funkcionalno Vijeće ministara.

„Moramo imati sjednicu Vijeća ministara kako bismo se time pozabavili. Evidentno je da EU ima neke poglede kako se prema tome problemu odnositi“, izjavio je Čović.

Izetbegović je izjavio kako je, kad su migranti u pitanju, nužno dati podršku Vijeću ministara kako ne bismo doživjeli kaos u BiH.

„Naše ministarstvo (sigurnosti) zaista ulaže napore, ali oni ne mogu to sami uraditi. Svi se trebaju uključiti. Ne može jedan policajac držati kilometre granice kao danas. Ako bude vojsku trebalo izvesti na granice i ako to budu radile druge zemlje, onda i to treba uraditi“, Izetbegovićev je stav.

Govoreći o izmjenama Izbornoga zakona BiH, Čović je izjavio kako je on možda i posljednji optimist da se to pitanje može riješiti.

„S SDA jesmo približili puno stavova, ali smo daleko od usuglašavanja svih strateških pitanja. Za nas je prioritet izborno zakonodavstvo. Želimo osigurati visok standard izbornog procesa za lokalne izbore i izbori za Mostar se moraju održati. Za nas je neprihvatljivo bilo koje rješenje koje ne prolazi kroz Parlamentarnu skupštinu BiH. Ključ naših odnosa i povjerenja pokazat će se kroz izborni proces odnosno da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Želimo uvažiti sve presude koje opterećuju Izborni zakon BiH. Zastoje koje trenutno imamo na različitim razinama vlasti želimo riješiti svojim doprinosom. Želimo da sve razine vlasti funkcioniraju“, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Izetbegović je dodao kako i dalje ima mnogo polja na kojima HDZ i SDA ne vide jednako stvari.

„Ali u ovakvom momentu idemo na ono gdje se možemo dogovoriti. Ne otvaramo nove probleme, nego idemo raditi što možemo“, istaknuo je.

Jedan od tih problema i je uspostava nove Vlade FBiH.

„SDA redovito insistira na rekonstrukciji Vlade FBiH. SDA ima svoj stav, dok HDZ na to gleda nešto drugačije.“, rekao je Izetbegović.

Čović je ponovio ranije artikulirani stav da je nužno prethodno mijenjati Izborni zakon ali i zakon o Vladi FBIH.

„Što se Vlade FBiH tiče, nalazimo se danas u poziciji da usuglasimo reorganizaciju Vlade FBiH. Uopće tu nismo dalekih stavova. To znači izmjenu zakona koji se tiču Vlade FBiH. Neovisno o tom, mi moramo imati jasno partnerstvo koje će biti bazirano na povjerenju. Do tad nam ne pada na pamet ulaziti u partnerstvo s drugima strankama s kojima nemamo nikakvu komunikaciju. Mi podržavamo sadašnju Vladu FBiH da nastavi s radom i tu nema zastoja. Tražimo zajednički nazivnik da imamo partnerstvo“, izjavio je Čović.

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)