Péter Szíjjártó: Mađarsko-hrvatski odnosi su izvrsni, ali mogli bi biti i puno bolji

Vrijeme:2 min, 44 sec

 Mađarsko-hrvatski odnosi

Mađarsko-hrvatski odnosi su izvrsni, ali bi mogli biti i puno bolji – rekao je mađarski ministar Szijjartovanjskih poslova i trgovine Péter Szíjjártó u petak u Budimpešti na konferenciji za medije održanoj poslije pregovora s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Političar je izjavio kako bilateralna suradnja donosi mnoge uzajamne prednosti ali mogla bi donositi i više. Hrvatska je odredište broj jedan mađarskih investicija. MOL je zadnje najavio investiciju od 540 milijuna eura u riječku rafineriju, a OTP banka ima četvrti po veličini udjel na hrvatskom tržištu.

Prošle godine postignuta je najveća ikad trgovinska razmjena: ta je vrijednost veća od 2,5 milijardi eura. Porastao je i broj mađarskih turista koji putuju u Hrvatsku: 2019. godine 644 tisuća Mađara posjetio je susjednu zemlju – priopćio je Szíjjártó. Mađarska vlada je prošle godine poduprla 527 malih i srednjih poduzetnika u Baranji, te je tako u Baranji ostvareno investicija u ukupnoj vrijednosti od 2,7 milijardi forinti – rekao je.

Mađarska i Hrvatska suglasne su po pitanju najvažnijih izazova koji stoje pred Europskom unijom. Postoji konsenzus RH Mađarskai što se važnosti očuvanja kohezijskih fondova tiče. Dvije su zemlje suglasne i po pitanju nužnosti proširenja EU-a na zapadni Balkan, kao i o tomu da se ilegalne migracije treba zaustaviti – izjavio je Péter Szíjjártó.

Izrazio je mišljenje kako borbe u Siriji u četvrtak lako mogu dovesti do nove migracijske krize. Ponovno jača stajalište Turske da, ako se u Siriji ne uspije stvoriti odgovarajuće uvjete za vraćanje migranata, ona će te ljude pustiti u smjeru Europe – podsjetio je ministar na događaje u četvrtak navečer. Mađarska će svoje granice zaštititi od svih mogućih pritisaka – dodao je Szíjjártó.

Međutim, u nekim stvarima suradnja s Hrvatskom mogla bi biti i bolja – rekao je mađarski ministar. Mađarska i dalje želi da se nađe sveobuhvatno rješenje u cilju diversifikacije izvora nabave plina. I dalje se drži prijedloga da se povežu plinovodni sustavi dviju država, da se pregovara o dobavi plina putem budućeg LNGterminala u Hrvatskoj. Mađarska i dalje ostaje pri ponudi za otkup manjinskoga udjela u budućem terminalu – naglasio je.

Mađarska vlada podupire da se odredi dan mađarsko-hrvatskog prijateljstva i da se među dvjema državama uspostavi Radmanpuno više legalnih mogućnosti prijelaza granice: izgradnjom novih graničnih prijelaza i uspostavom novih prometnih poveznica. Gordan Grlić Radman naglasio je kako je politička suradnja dobra, no gospodarska suradnja može se poboljšati. Podsjetio je kako je prije dva mjeseca bio u Budimpešti i smatra kako i to dokazuje kvalitetu višestoljetnih odnosa.

Međutim, situaciju hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Hrvatskoj može se dodatno poboljšati – smatra Gordan Grlić Radman. Istaknuo je kako u ovom polugodištu Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije. Jedan od prioriteta je još bolje povezivanje dvaju naroda – naglasio je. Mađarska je puno pomogla kako bi u prvom polugodištu 2011. godine Hrvatska uspješno zaključila pristupne pregovore s EU-om – rekao je.

Gordan Grlić Radman je izjavio kako su obje zemlje zainteresirane za veći proračun EU-a. Suglasne su da se treba boriti za novu politiku azila u EU, treba se boriti protiv ilegalnih migracija i treba razlikovati stvarne izbjeglice od migranata koje se prebacuje pomoću krijumčara ljudi – dodao je. Postoji konsenzus i u pogledu nužnosti daljnjeg proširenja EU-a – potvrdio je Gordan Grlić Radman.

Magyar Nemzet

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)