Péter Szíjjártó: Mađarsko-hrvatski odnosi su izvrsni, ali mogli bi biti i puno bolji

0
Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade Peter Szijjarto, right, receives Serbian Minister of Energy and Mining Aleksandar Antic in his office in Budapest, Hungary, Friday, June 14, 2019. (Attila Kovacs/MTI via AP)

 Mađarsko-hrvatski odnosi

Mađarsko-hrvatski odnosi su izvrsni, ali bi mogli biti i puno bolji – rekao je mađarski ministar Szijjartovanjskih poslova i trgovine Péter Szíjjártó u petak u Budimpešti na konferenciji za medije održanoj poslije pregovora s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Političar je izjavio kako bilateralna suradnja donosi mnoge uzajamne prednosti ali mogla bi donositi i više. Hrvatska je odredište broj jedan mađarskih investicija. MOL je zadnje najavio investiciju od 540 milijuna eura u riječku rafineriju, a OTP banka ima četvrti po veličini udjel na hrvatskom tržištu.

Prošle godine postignuta je najveća ikad trgovinska razmjena: ta je vrijednost veća od 2,5 milijardi eura. Porastao je i broj mađarskih turista koji putuju u Hrvatsku: 2019. godine 644 tisuća Mađara posjetio je susjednu zemlju – priopćio je Szíjjártó. Mađarska vlada je prošle godine poduprla 527 malih i srednjih poduzetnika u Baranji, te je tako u Baranji ostvareno investicija u ukupnoj vrijednosti od 2,7 milijardi forinti – rekao je.

Mađarska i Hrvatska suglasne su po pitanju najvažnijih izazova koji stoje pred Europskom unijom. Postoji konsenzus RH Mađarskai što se važnosti očuvanja kohezijskih fondova tiče. Dvije su zemlje suglasne i po pitanju nužnosti proširenja EU-a na zapadni Balkan, kao i o tomu da se ilegalne migracije treba zaustaviti – izjavio je Péter Szíjjártó.

Izrazio je mišljenje kako borbe u Siriji u četvrtak lako mogu dovesti do nove migracijske krize. Ponovno jača stajalište Turske da, ako se u Siriji ne uspije stvoriti odgovarajuće uvjete za vraćanje migranata, ona će te ljude pustiti u smjeru Europe – podsjetio je ministar na događaje u četvrtak navečer. Mađarska će svoje granice zaštititi od svih mogućih pritisaka – dodao je Szíjjártó.

Međutim, u nekim stvarima suradnja s Hrvatskom mogla bi biti i bolja – rekao je mađarski ministar. Mađarska i dalje želi da se nađe sveobuhvatno rješenje u cilju diversifikacije izvora nabave plina. I dalje se drži prijedloga da se povežu plinovodni sustavi dviju država, da se pregovara o dobavi plina putem budućeg LNGterminala u Hrvatskoj. Mađarska i dalje ostaje pri ponudi za otkup manjinskoga udjela u budućem terminalu – naglasio je.

Mađarska vlada podupire da se odredi dan mađarsko-hrvatskog prijateljstva i da se među dvjema državama uspostavi Radmanpuno više legalnih mogućnosti prijelaza granice: izgradnjom novih graničnih prijelaza i uspostavom novih prometnih poveznica. Gordan Grlić Radman naglasio je kako je politička suradnja dobra, no gospodarska suradnja može se poboljšati. Podsjetio je kako je prije dva mjeseca bio u Budimpešti i smatra kako i to dokazuje kvalitetu višestoljetnih odnosa.

Međutim, situaciju hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Hrvatskoj može se dodatno poboljšati – smatra Gordan Grlić Radman. Istaknuo je kako u ovom polugodištu Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije. Jedan od prioriteta je još bolje povezivanje dvaju naroda – naglasio je. Mađarska je puno pomogla kako bi u prvom polugodištu 2011. godine Hrvatska uspješno zaključila pristupne pregovore s EU-om – rekao je.

Gordan Grlić Radman je izjavio kako su obje zemlje zainteresirane za veći proračun EU-a. Suglasne su da se treba boriti za novu politiku azila u EU, treba se boriti protiv ilegalnih migracija i treba razlikovati stvarne izbjeglice od migranata koje se prebacuje pomoću krijumčara ljudi – dodao je. Postoji konsenzus i u pogledu nužnosti daljnjeg proširenja EU-a – potvrdio je Gordan Grlić Radman.

Magyar Nemzet

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara