Penava, Stier, Kovač, Brkić i Tolušić predali potpise

0

Unutarstranački izbori u HDZ-u

Kandidati “Opcije za promjene” HDZ-a dr. Miro Kovač, Ivan Penava, Davor Ivo Stier, Tomislav Kovac Stier PenavaTolušić i Milijan Brkić, prikupili su potpise za kandidature na stranačkim izborima te za svoju opciju dobili potporu većine članstva.

Potpise će predat danas, 28. veljače odmah po završetku glasovanja u Hrvatskom saboru.

Kako doznajemo, kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač skupio je 17 002 potpisa. Vukovarski gradonačelnik i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Ivan Penava 16718, a kandidati za potpredsjednike Davor Ivo Stier 16283, Milijan Brkić 16262 te Tomislav Tolušić 15976 potpisa.

Sa službenom kampanjom će krenuti 1. ožujka i tada će predstaviti program. Na svojoj stranici Pobjednički put, istaknuli su:

“Sadašnje stranačko vodstvo odvelo je HDZ na ideološke pozicije s kojima se mnogi članovi i simpatizeri ne mogu prepoznati. Umjesto demokratskog nadmetanja s ljevicom, stranačko je vodstvo energiju utrošilo u svađama s vlastitim biračkim tijelom. Od Istanbulske konvencije do ‘crnog labuda’. Rezultat takvog ideološkog usmjerenja bila je podjela unutar stranke i podjela biračkog tijela”,.

Dodaje se da će, nakon pobjede na unutarstranačkim izborima, jasno odrediti HDZ kao širi narodni pokret okupljanja državotvornih, pučkih i demokršćanskih snaga, nasuprot lijevim i elitističkim strukturama u politici i društvu.

Izbori 15. ožujka

Podsjetimo, unutarstranački izbori u HDZ-u održat će se 15. ožujka, s eventualnim drugim krugom 22. ožujka. Kao “Opcija za promjene” koja će se suprotstaviti Plenkovićevoj struji kandidirali su se Miro Kovač (za predsjednika stranke), Ivan Penava (za zamjenika) te Davor Ivo Stier, Milijan Brkić i Tomislav Tolušić (za potpredsjednika).

Inače, za predsjednika stranke se natječu: Andrej Plenković i Miro Kovač, a za zamjenika predsjednika Tomo Medved i Ivan Penava.

Za potpredsjednike Zdravka Bušić, Branko Bačić, Ivan Anušić, Oleg Butković, Davor Ivo Stier, Milijan Brkić, Božo Galić, Tomislav Tolušić, Ivan Kujundžić, Hrvoje Tomasović i Anita Šimić Bitunjac.

Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier najavili su krajem siječnja kandidature za vrh HDZ-a.

Davor Ivo Stier bivši je ministar i potpredsjednik u Plenkovićevoj vladi, koji je ostavku dao nezadovoljan što je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dogovarao formiranje nove parlamentarne većine s HNS-om, odnosno ulazak te stranke u Vladu, nakon što je propala suradnja HDZ-a s Mostom.

Svoju kandidaturu za šefa HDZ-a, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač, najavio je još u rujnu 2019. gostujući na RTL-u istaknuvši da bi se Pupovcu, koji je uspoređivao Hrvatsku s NDH, trebalo zahvaliti i prekinuti dogovor sa SDSS-om.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji se i prije sukobljavao s vodstvom stranke, uglavnom oko nečinjenja pravosudnih tijela kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina. I Penava smatra da je Plenković stranku odveo u krivom smjeru i udaljio je od birača na desnici.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara