Janša preuzima vlast i mijenja politiku prema Hrvatskoj?

Vrijeme:1 min, 25 sec

 Izravni pregovori o graničnom sporu?

U Sloveniji dogovorena koalicija četiri stranke s desnim predznakom. Kako javljaju slovenski Janšamediji, dogovor tih četiriju stranaka o novoj vladi, Slovenske demokratske stranke (SDS), Stranke modernog centra (SMC), Nove Slovenije (NSi) i Demokratske stranke umirovljenika (DeSUS), već je postignut.

Slovenski predsjednik Borut Pahor u utorak je sa šefovima zastupničkih klubova četiriju stranaka koje pregovaraju o sastavljanju nove slovenske vlade obavio drugi krug konzultacija prije odluke o dodjeli mandata lideru slovenske opozicije Janezu Janši, a konačnu odluku o ulasku u novu vladu u utorak su trebala donijeti i tijela tih stranaka.

Ako sve bude išlo po planu, pri čemu ne treba isključiti mogućnost iznenađenja, s obzirom na to da stranke nisu jedinstvene oko suradnje s Janšom, u srijedu bi Pahor nakon sastanka s Janšom trebao objaviti konačnu odluku o dodjeli mandata Janezu Janši, a ustavni rok za odluku o novom mandataru istječe u petak. Premijer u ostavci Marjan Šarec je prema informacijama ljubljanskog Dela u zadnji trenutak pokušao spriječiti formiranje nove vlade pokušajem razbijanja SMC-a i pozivom zastupnicima te stranke da se pridruže njegovoj stranci, Listi Marjana Šareca (LMŠ), u slučaju da imaju problema s ulaskom u Janšinu koaliciju. Međutim, čini se da Šarecov poziv nije pao na plodno tlo, s obzirom na to da će od ukupno 10 zastupnika SMC-a njih devet podržati Janšinu vladu, svi osim Janija Möderndorfera.

Janšinim dolaskom na vlast očekuju se korekcije u slovenskoj politici prema Hrvatskoj, s obzirom na to da Janša smatra da Slovenija ne smije blokirati ulazak Hrvatske u Schengen, a zauzima se i za izravne pregovore sa Zagrebom o graničnom sporu, što predlaže i hrvatska strana, piše Večernji list.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)