Bernardićev SDP “druka” za Plenkovića, Milanović i Juričan protiv Bernardića, HDZ-ovci “u čudu”?

Vrijeme:3 min, 38 sec

Sve je više očito da su u vrhu SDP-a, odnosno u krugu oko Davora Bernardića, poprilično sigurni u pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima, nakon kojih na premijerskom mjestu žele vidjeti upravo čelnika SDP-a. Takvom scenariju trebala bi pomoći i pobjeda Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima u HDZ-u jer bi s njim kao predsjednikom, HDZ ostao bez bilo kakvog koalicijskog potencijala ali i važnih glasova desnog biračkog spektra.

Nedvojbeno, optimizam koji se iznenada stvorio u SDP-u, posljedica je anketnih istraživanja prema kojima je u samo godinu dana SDP sa 16,1 posto porastao na skoro trideset posto, dok je rejting HDZ-a s prošlogodišnjih 29,1 srozan na 26 posto.

Međutim, spomenuta anketna istraživanja i dalje tog istog Davora Bernardića, zajedno s Milanom Bandićem, oslikavaju kao jednog od najnepopularnijih političara u Hrvatskoj, što je svakako jedan od pokazatelja da je ključna osoba zaslužna za rast SDP-ovog rejtinga zapravo – Andrej Plenković.

Posljedica je to niza Plenkovićevih promašaja u vođenju Vlade i stranke, ali i odnosa prema bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, kojoj je, nakon političkog zbližavanja s Plenkovićem, u samo godinu dana, potpora pala za gotovo 20 postotnih poena, zbog čega je i ostala bez drugog predsjedničkog mandata.

Svi oni koji vjeruju u Plenković-Jandrokovićeve teze kako je Miroslav Škoro odgovoran zbog Milanovićevog dolaska na Pantovčak, neka se prisjete samo uputa spomenutog dvojca o medijskim udarima na Miroslava Škoru i uzaludnih upozoravanja Davora Stira kako je „politički protivnik HDZ-a zapravo Milanović, a ne Škoro“.

I doista, koga dobronamjernog može iznenaditi iznenadna rehabilitacija SDP-a pod Bernardićevom palicom, ako Andrej Plenković i tim njegovih najbližih suradnika od listopada 2018. vodi čitav niz operacija protiv tzv. unutarstranačke ali i izvanstranačke desnice. Posljedice učinka takvih operacija vidjeli smo na izborima za Europski parlament, kao i na Predsjedničkim, a ukoliko se nešto iz korijena ne promjeni isti ćemo učinak gledati i na parlamentarnim izborima na jesen ove godine.

Dok u HDZ-u traje „bratoubilački rat“ s nejasnim ishodom, vrh SDP-a promišlja program za parlamentarne izbore a nakon toga kreće u razgovore s koalicijskim partnerima među kojima se spominju HSS, HSU, Glas i naravno IDS. Pobjedi li Andrej Plenković, HDZ nema druge mogućnosti nego samostalno ići na izbore, na kojima će polučiti rezultat sličan onome na europskim ili u prvom krugu predsjedničkih izbora, što će ga svakako dovesti u podređen položaj u odnosu na koaliciju koju okuplja SDP.

U slučaju Plenkovićevog poraza na unutarstranačkim izborima, ili njegovog okruživanja Penavom, Stierom, Brkićem i Tolušićem, HDZ će biti u prigodi, predizborno ili postizborno, znatno pojačati svoj koalicijski potencijal. Tu u prvom redu mislim na Miroslava Škoru čija je politička opcija trenutno treća politička snaga u zemlji a on osobno najpopularniji hrvatski političar.

Naravno, u Bernardićevom, ali i Milanovićevom, krugu imaju i te kako razloga „drukati“ za Andreja Plenkovića, jednako kao što su svojevremeno Ivica Račan i Stjepan Mesić, u sličnim okolnostima, „drukali“ za Ivu Sanadera. Pobjedi li Plenković i njegov tim, Bernardiću i njegovom krugu dodatno će se odškrinuti vrata Banskih dvora.

Međutim, čini se kako u Bernardićevom timu ne vode previše računa o jednoj otegotnoj okolnosti koja može postati vrlo neugodna za njega. Naravno, riječ je o Davoru Juričanu koji je negativnom kampanjom uperenoj protiv Milana Bandića, zapravo neizravno „išamarao“ bivšu predsjednicu i HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju i njezine egzibicije s „Milanom Bandićem, slikanjem, tortom i zatvorom“.

Ukoliko se po jutru dan poznaje, čini se da je Juričan „naciljao novu žrtvu“, i to čelnika SDP-a Davora Bernardića. Trenutačno, Juričan u svojim egzibicijama i istupima podjednako cilja na Bandića i Bernardića. Međutim, kako se parlamentarni izbori budu približavali nedvojbeno će se Bernardić sve više nalaziti na udaru.

Svi oni kojima se ovakav scenarij čini nemogućim neka dobro promisle o odnosima aktualnog predsjednika Zorana Milanovića i njegovog nasljednika na čelu SDP-a Davora Bernardića. U tu kalkulaciju neka uračunaju i povijest odnosa između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, kao i neskrivene nakane ključnih faktora u Bruxellesu, Parizu i Berlinu, koji bi u Banskim dvorima, očito, željeli vidjeti veliku koaliciju na čelu s Andrejom Plenkovićem ili SDP-ovom europarlamentarkom Biljanom Borzan.

Što će se, i kako, dogoditi, odlučuje se u više faza. Jedna su unutarstranački izbori u HDZ-u, druga – previranja u SDP-u, treća – organiziranje političke opcije Miroslava Škore, a tek posljednja parlamentarni izbori koji dolaze na jesen.

Josip Zdunić

 

HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)