SVETAC DANA”Sveti Viktorin i drugovi, mučenici”

0

Mučenici iz Korinta iz trećeg stoljeća.

Danas slavimo svetog Viktorina i šestoricu njegovih drugova, stanovnike Korinta, mučenike iz vremena Decijevih progona kršćana u trećem stoljeću.

Sedmorica današnjih mučenika bili su stanovnici Korinta u Grčkoj. Pred tamošnjim prokonzulom Tercijem ispovijedili su svoju vjeru 249. godine, početkom vladavine rimskog cara Decija, velikog progonitelja kršćana. Nakon što su mučeni u rodnom gradu, izgnani su ili otišli u Egipat. Konačno su podnijeli mučeništvo u gradu Diospolisu u Egiptu, pod rimskim namjesnikom Sabinom a za vladavine cara Numerijana 284. godine. Nakon što su mučeni na najrazličitije načine, Viktorin je bačen u veliki mužar.

Tamo su mu mučitelji počeli gnječiti udove, nagovarajući ga da se spasi tako što će se odreći svoje vjere. Nakon što je Viktorin odlučno odbio, namjesnik je naredio da mu se smrvi glava. Videći Viktorinove muke, njegovi se drugovi nisu pokolebali, nego su naprotiv postali još odlučniji podnijeti mučeništvo za Krista. Viktor, drugi od mučenika, hrabro je podnio istu sudbinu kao i Viktorin. Nicefor, treći od drugova, sam je skočio u već krvavi mužar. Četvrtog, Klaudijana, sasjekli su na komade i bacili pred preostale drugove. Njima je namjesnik ponudio da se spase, ali su oni jednoglasno odbili njegovu ponudu. Diodora su zatim živog spalili, Serapionu su odrubili glavu a Papiju utopili.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara