Die Welt: Američki predsjednik koji Berlinu neće baš nedostajati

Vrijeme:2 min, 42 sec

Američki veleposlanik nije popularan u Njemačkoj

Kada se Richard Grennel prije nekoliko dana na Twitteru upustio u svađu sa senatorom za Trumpmlade i socijalnu politiku Hanzeatskog Grada Rostocka, Steffanu Bockhanu (Ljevica), već je vjerojatno slutio da mu je šef namijenio neku višu funkciju. Grenell, na dužnosti veleposlanika SAD-a u Njemačkoj, formulirao je u jednoj jedinoj rečenici svojevrstan završni obračun: „Vi želite SAD koji Vas neće prisiljavati na izvršavanje obveza prema Natou, koji će zatvarati oči kada kupujete prevelike količine ruskog plina, koji Vas neće primoravati da primite natrag čuvare nacističkih zatvora koji žive u New Yorku, koji će tolerirati Vaše više carine na uvoz automobila i koji će uza sve biti voljan poslati 50000 vojnika u Vašu zemlju.“

Taj komentar tipičan je za djelovanje čovjeka kojeg je američki predsjednik sada imenovao vršiteljem dužnosti direktora američkih tajnih službi. Grenell je uvijek bio agresivan i imperativan tako da je u Berlinu u diplomatskom smislu ostavio loš trag. Nedugo nakon svog dolaska bivši predsjednik SPD-a Martin Schulz konstatirao je da se ponaša poput „desničarskog kolonijalnog časnika“. Sahra Wagenknecht iz Stranke Ljevice i Wolfgang Kubicki (FDP) tražili su da ga se protjera, a „diplomatski promašaj“ bio je među boljim epiteta koji su mu Grennelse prišivali. Vjerojatno je to bio početak po ukusu Donalda Trumpa koji je već odavno zaključio da Njemačka zarađuje previše na automobilima, a da premalo ulaže u oklopna vozila i borbene zrakoplove.

Trump je želio nekoga tko će Nijemcima očitati bukvicu. I pronašao je Grenella. Svojim gostovanjima u emisijama televizijske postaje Fox News taj se republikanac, koji je nekoć radio i za predsjedničkog kandidata Mitta Romnyja, pokazao kao lojalni poslušnik. Grenell je kao glasnogovornik američkog veleposlanstva pri UN-u stekao iskustvo u međunarodnoj politici, ali nikada nije pokazivao sklonost prema diplomatskom ophođenju. Grenell je na početku svog veleposlaničkog mandata u Berlinu dao intervju američkom desničarsko-populističkom portalu Breitbart u kojem je najavio da želi osnažiti konzervativne snage u cijeloj Europi.

Ni to što je govorio da je fan Austrijanca Seabstiana Kurza, koji je tada bio u koaliciji s radikalno desnim FPÖ-om, nije baš naišlo na dobar odjek u Berlinu. Na početku se Grenell fotografirao sa svojim partnerom Mattom Lasheyem, SAD Njemačkakujom Lolom i njemačkim ministrom zdravstva Jensom Spahnom (CDU). No kasnije takvih slika nije bilo. U vrlo kratkom roku veleposlanik u Berlinu postao je krajnje nepopularan. No čini se da ga to nije previše dirnulo tako da je nastavio preoravati političku njivu svojim objavama na Twitteru, pismima i stajalištima.

Tražio je prekid poslovnih veza s Iranom, izdvajanje 2 posto BDP-a za obranu, odustanak od plinovoda Sjeverni tok 2 i isključivanje Kine iz izgradnje 5G mreže. U Njemačkoj je to bilo kontraproduktivno, ali je Trump to dobro prihvatio. Po njegovom nalogu Grenell je također imenovan posrednikom u dijalogu između Srba i Kosovara.

Grenell je, inače, radio što uobičajeno rade veleposlanici. Redovno se sastajao s predstavnicima gospodarstva i zastupnicima. No oni bi rijetko stekli dojam da Grenella zanima što oni govore. „Grenellov mandat označio je dno u njemačko-američkim odnosima”, rezimirao je vanjskopolitički glasnogovornik SPD-a u Bundestagu Nils Schmid. „Nadam se da njegov nasljednik neće prenositi zapovijedi predsjednika, nego da će prenositi također mišljenja i ocjene iz Njemačke.

Daniel Brössler

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)