Tomislav Tomečić: Hrvatska ponovo na povijesnoj kušnji

Vrijeme:2 min, 24 sec

Sve se jače ostvaruje pritisak i nameće zločinačka i okupatorska simbolika, prvo pod krinkom kulture – EPK 2020, zatim pod krinkom karnevala, a sustavno se zatiru vrijednosti izborene i proizišle iz Domovinskog rata i osamostaljenja Republike Hrvatske. Današnji istup novoizabranog predsjednika RH Zorana Milanovića u kojem radi paljenja pusta (koji simbolično prikazuje homoseksualni par udomitelja Nenada Stazića s petokrakom) poziva “institucije” na reakciju, je posredni profašistički ispad koji poručuje da je dopušteno samo ono što veliki vođa odluči.

Evidentno je da ne postoji sustav pravne zaštite građanskih prava i sloboda koja su ugrožena od strane glasne i agresivne kvazineoliberalne struje, a čije djelovanje usmjerava i koju financira opasna struktura duboko ukorijenjena u temeljima društva, politici, zakonodavstvu, pravosuđu, policiji….
Broj obespravljenih građana ponovo raste, sudske presude (rijetke) koje su donijete u korist građana, ne provode se, a slobodnomisleći pojedinci na svim se razinama progone i šikaniraju.

U konačnici, situacija uvelike podsjeća na onu prije tridesetak godina kada se jednako tako, “po sili zakona” pokušalo zatrti hrvatsko nacionalno biće, jezik, autonomija, kulturna, ekonomska kao i cjelokupna preostala hrvatska baština… U “cenzuri” hrvatskog identiteta Išlo se toliko daleko da je spriječena distribucija i prodaja Enciklopedije hrvatske povijesti i kulture, koja je povučena iz prodaje “iz političkih razloga”. Iz toga se kronološki izrodila “SAO Krajina”, balvani, tenkovi na ulicama i okupacija i pokušaj gaženja hrvatskog naroda i države.

Devedesetih godina prijeđena je granica oduzimanja prava i sloboda Hrvaticama i Hrvatima i ostalim časnim građanima Republike Hrvatske koji su je poštovali i smatrali svojom Domovinom.

Kad je prvi puta postalo jasno da se prava hrvatskog naroda neće moći ostvariti ni obraniti mirnim, diplomatskim putem, iz mase se izdvojila malobrojna grupacija koju će povijest pamtiti kao Dragovoljce Domovinskog rata. Tom je pojavom okrenuta nova stranica u uspostavi i obrani hrvatske državnosti i nakon mnogo godina mraka, njihovim zalaganjem i žrtvom ostvarena je dugo željena sloboda i neovisnost.

Danas smo svjedoci da su te vrijednosti ponovo na kušnji i ozbiljno su ugrožene nerazumnim napadima na temeljne slobode i prava domicilnog naroda na poštivanje i slavljenje svojih heroja, svetinja, vjere, glazbe, hrabrih ratnika koji su ih branili i oslobađali, kao i obilježja pod kojima su izborili dugo priželjkivanu nezavisnost.

Stoga vas sve, a osobito moju braću Dragovoljce, želim podsjetiti na riječi koje smo tada izgovorili, a koje nikada nismo povukli niti nas je ikada itko razriješio obveze teksta prisege kojim smo Domovini i hrvatskom narodu dali prednost i pred vlastitim životom.

Kako stvari stoje, ubrzo bi se opet mogli stvoriti uvjeti za jedno okupljanje, pa da se ne zaboravi, prilažem tekst svečane prisege pripadnika ZNG:

“Svečano prisežem da ću vjerno i časno izvršavati dužnosti koje se od mene, pripadnika Hrvatske narodne garde zahtijevaju i da ću se savjesno i odgovorno pokoravati svim službenim naredbama i zapovijedima. Prisežem da ću, i uz žrtvu vlastitog života, štititi i braniti svoju domovinu Hrvatsku, njezin suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i sve njezine građane.”

Tomislav Tomečić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)