F. A. Z.: Rival zvan Kina

Vrijeme:3 min, 18 sec

 SAD Kina

Krajem prošle godine bivši djelatnik CIA-e u Virginiji osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od SAD Kinadvadeset godina. Taj je čovjek koji je rođen u Hong Kongu, a odrastao na Havajima, osuđen zbog prodaje vojnih tajni Kini. Ovo je treći slučaj u roku od godine dana u kojem su pripadnici američkih tajnih službi optuženi za urote s Pekingom. Državni tužitelj nadležan za nacionalnu sigurnost nedavno je izdao upozorenje pripadnicima tajnih službi: Vi ste meta Kine. Američke službe slove kao „teški ciljevi“.

Sigurnosne službe zabrinute se i za lako ranjive objekte, kao što su primjerice sveučilišta. Jesenas je protiv jednog kineskog gostujućeg profesora u Teksasu podignuta optužnica jer je rad na Institutu za informatiku navodno iskoristio kako bi zaštićene informacije jedne start-up tvrtke stavio na raspolaganje Huaweiju. Budući da je taj tehnološki gigant s američkog gledišta instrument kineske države za špijuniranje, taj se slučaj ne tumači samo kao industrijska špijunaža.

Još za vrijeme predsjednika Baracka Obame sigurnosne su se službe započele baviti problemom da nemali dio od Obamaoko 400 000 kineskih studenata na američkim fakultetima i koledžima nije zainteresiran samo za akademske titule. Sveučilišta ne raduje rad sigurnosnih službi jer su njima kineski studenti izvor financiranja. A službe ih smatraju potencijalnim sigurnosnim rizikom. Sve to podsjeća na mračne dane hladnog rata, kada je Sovjetski Savez stacionirao spavače u SAD-u i drugim zapadnim zemljama. Ta usporedba ipak nije precizna jer je globalizacija stvorila usko isprepleteno svjetsko gospodarstvo u kojem je SAD ranjiviji nego u vrijeme sukoba između Istoka i Zapada.

Osvještavanje vlastite ranjivosti u Washingtonu pokrenulo je jednu korjenitu promjenu: Kinu se danas ne smatra više samo potencijalnim strateškim partnerom, nego i rivalom. Nade Europljana da će se Peking postupno integrirati u svjetski poredak utemeljen na pravilima, u SAD-u se smatraju djetinjastima, iako su se te iste nade dugo gajile i u SAD-u. Kina želi postati svjetska sila, ali želi sama određivati pravila. Konflikt oko izgradnje 5G mobilne mreže, koji je jedno vrijeme bio u fokusu trgovinskog prijepora između Kine i SAD-a, označava prekretnicu: Washington smatra da gospodarska suradnja s Pekingom nije više win-win situacija.

Uspon Kine znači (bar relativni) pad SAD-a. U posljednje vrijeme postavlja se pitanje hoće li i u 21. stoljeću SAD biti glavna sila. Prijepor oko Huaweija, koji je pod sumnjom da se želi domoći osjetljive podatkovne infrastrukture EU Kinazapadnih zemalja kako bi ih potencijalno mogao kontrolirati, nema samo gospodarsku dimenziju. Pitanje Huaweija zapravo je pitanje tehnološke, a zbog mogućnosti kibernetičkih napada, i vojne prevlasti.

Konflikt oko vojne prevlasti vodi se, na posve konvencionalan način, u Južnokineskom moru u kojem Washington inzistira na slobodi trgovinskih puteva, a Peking širi sferu svog utjecaja. Ta konfrontacija pogađa zapada u vremenu nesigurnosti. Donald Trump sam je posijao sjeme sumnje u opstanak zapadnog saveza i doveo u pitanje opstojnost zajednice vrijednosti. Osim toga, američki predsjednik je svojom nepredvidljivošću doveo do toga da ni interno američka pozicija nije jasna. On čas potiče konflikt, a već u idućem ga umiruje. Trenutno ga najviše zanima konjunktura s obzirom da se bliže izbori tako da je u trgovinskom prijeporu s Kinom pristao na djelomično rješenje. Europi je teško ostaviti postrance „Trump-factor“.

No redefiniranje američke politike prema Kini nije igrarija jednog lutajućeg predsjednika. I u Vladi i u Kongresu Peking postoji nadstranački konsenzus oko toga da je Peking ključni izazov u 21. stoljeću. I SAD će se suočiti s tim izazovom, neovisno o tome kako se pozicionira Europa. Tu se ne radi samo o poslušnosti. Amerikanci i Europljani unatoč aktualnoj krizi povjerenja dijele zajedničke vrijednosti, a Peking otvoreno poručuje da će on braniti svoj autoritarni režim.

U prijeporu oko Huaweija Berlin ima priliku stati na stranu Washingtona i tako ojačati narušeno transatlantsko partnerstvo. Uzmu li se u obzir prijetnje Kine da će povući kapital iz Londonskog Cityja, odluka britanske vlade da Huaweiju dopusti sudjelovanje u uvođenju 5 G mreže na otoku, ne djeluje baš suvereno.

 

F. A. Z./https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)