Die Presse: Kod novca prijateljstvo prestaje

Vrijeme:1 min, 29 sec

Prijepori oko EU proračuna

U borbi europskih šefova država i vlada za budući proračunski okvir Europske unije do 2027. FOndovigodine ne radi se samo o novcu. Proračun je, kako se često piše i kaže, politika izlivena u brojke. Utoliko će se u ovom višegodišnjem financijskom okviru vidjeti koliko nacionalne vlade vjeruju u to da je EU dobar kao nositelj njihovih političkih ambicija u Europi i izvan nje (da bi se izbjegle moguće iluzije: ne naročito).

Brexit zaoštrava to političko značenje europske proračunske svađe. Jer odlazak drugog najvećeg neto uplatitelja još jače ističe svjetonazorske i gospodarskopolitičke razlike država članica. Kad ima manje novca koji se dijeli, oni koji su o njemu posebno ovisni to glasnije viču.

Koga dakle čudi što je poljski premijer Mateusz Morawiecki dva dana prije samita u prilogu za Die Welt na čudesan način otkrio Kurzvrijednost pridjeva „solidaran“? Poznato je da u drugim političkim pitanjima – zaštiti klime ili primitku azilanata – za europsku solidarnost ne želi čuti.

Ovaj će samit dakle biti ideološki lakmus test za kancelara Sebastiana Kurza. Kome je bliže? Neto uplatiteljima na zapadu i sjeveru Europe i liberalnim trgovačkim nacijama Nizozemskoj, Švedskoj i Danskoj s kojima je na stranicama Financial Timesa zagovarao manji EU-ov proračun? Ili autoritarnim i sve više protuzapadnim neto primateljima Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj koje je prošli mjesec posjetio u Pragu kao „graditelj mostova“?

Jedno i drugo istovremeno ne dozvoljava logika. Ako Kurz (u toj stvari s pravom) otkriva „potencijal uštede“ kod regionalnih subvencija u istočnoj Europi, onda zauzvrat ne smije iz toga kutka Europe očekivati veliku podršku u pitanjima koja su Austriji od vitalnog interesa – na primjer kod tranzitne politike. Ili pitanja kako se postupa s nuklearnim elektranama na granicama Austrije. Konačno, kod novca prestaje svako prijateljstvo.

Die Presse

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)