KLUB HDZ BIH-HNS U ZD PARLAMENTA FBiH: Pozivanjem visokog predstavnika na intervenciju sarajevske stranke narušavaju suverenitet BiH

Vrijeme:2 min, 7 sec

Klub zastupnika HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH poručuje da sarajevske političke stranke pozivanjem na intervenciju međunarodne zajednice izravno narušavaju suverenitet BiH, ali i odgovornost institucija u BiH.

U prijedlogu Zaključka sa sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, održane u srijedu, Kluba HDZ BIH-HNS je predložio stavove koji sadrže zaštitu i očuvanje ustavnog poretka, uz prijedlog da svi politički predstavnici odnosno nositelji vlasti u zakonodavnoj, izvršnoj i sudbenoj vlasti u Bosni i Hercegovini kao i međunarodna zajednica, primjenjujući načela ustavnosti i zakonitosti, poštuju i čuvaju ustavni poredak kao i prihvaćanje svih rješenja koja su plod dijaloga u okviru Ustava BiH i europskih standarda, stoji u dopisu koji je dostavljen Hrvatskom Medijskom Servisu.

Iz Kluba HDZ-HNS smatraju da, uvažavajući suverenitet i štiteći integritet Bosne i Hercegovine kao i nositelja vlasti u BiH, zakonodavno tijelo ne treba donositi gledišta koja BiH svode na međunarodni protektorat.

Kluba HDZ BiH-HNS također se nije osvrtao na propisane norme utvrđene Ustavom i Aneksima općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH jer su iste jasne i precizne, već je zatražio pomoć međunarodne zajednice u svim procesima koji se odnose na vladavinu prava, prema kojoj djelovanje nositelja vlasti ali i društva, mora biti utemeljeno na Ustavu i zakonu.

Kako poručuju HDZ-ovi parlamentarci, stranke sa sjedištem u Sarajevu su zatražile izravnu intervenciju međunarodnih tijela odnosno Visokog predstavnika u područje koji se odnose na neovisnost sudbene vlasti (u segmentu provedbe istražnih radnji, odlučivanja po predmetima protupravnog postupanja i na kraju izricanja sankcija). Mišljenja su kako pozivanje na intervenciju izravno narušava suverenitet BiH ali i odgovornost institucija u BiH.

Stranke sa sjedištem u Sarajevu su odbile i sljedeći prijedlog Kluba HDZ-HNS-a:
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužuje Vladu FBIH da izvrši analizu zakona i propisa u FBiH koji se odnosi na državno zemljište sukladno odlukama Ustavnog suda BIH.

Stranke sa sjedištem u Sarajevu SU bile protiv ovoga Zaključka Kluba HDZ BiH – HNS što izravno govori o stvarnoj namjeri i nastojanjima implementiranja odluka Ustavnog suda BiH, jer niz propisa u kojima je HDZ BiH preglasan, kao što su članak 3., 7. i 9., Zakon o vodama FBIH, članak 100 Zakona o poljoprivrednom zemljištu FBIH, sadrže odredbe koje državno vlasništvo reguliraju kao vlasništvo kojem je titular ili kojim raspolaže Federacija BiH.

Zaključci. Kluba HDZ BiH-HNS | Foto: HMS

Zaključke Kolegija ZDPFBiH koji su usvojeni na sjednici glasovima stranka sa sjedištem u Sarajevu zastupnici iz reda HDZ BiH- HNS-nisu podržali, dok zaključci HDZ-a BiH-HNS nisu dobili potrebnu većinu..

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)