Predstoje li državni i organizacijski „potresi“ u UK i EU?

Vrijeme:4 min, 30 sec

Predstoje li državni i organizacijski „potresi“ u UK i EU?

Jučerašnji Večernjak je objavio veliki članak u kojem se daje podroban pregled rezultata izbora Irskau Republici Irskoj. Sukus je naznačen u samom naslovu koji glasi: “Izborni trijumf Sinn Feina i Brexit povećali šanse za irsko ujedinjenje“. Zašto mi je to zanimljivo? Zato jer sam o Brexitu pisao još u „sezoni kiselih krastavaca“ prošlog ljeta, kada se pripremao, slobodnije rečeno, „razvod“ Ujedinjenog kraljevstva i Europske unije. Točnije, prvi izlazak jedne članice, od njih 28, iz dugogodišnje europske integracije, ali sa sličnim elementima ljudske rastave što će obje strane još dugo osjećati.

Također mi je zanimljivo i stoga što sam ondašnji članak završio sintagmom: kakav god bio rezultat političkih i političarskih aktivnosti (u završnici Brexita op. p.), može označiti i početak raspada Velike Britanije, ali i Europske unije“. Naime, da pojasnimo, u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske su entiteti Engleska, Škotska i Wales na otoku, te Sjeverna Irska na sjeveru irskog otoka, u susjedstvu Velike Britanije, na kojem se nalazi Republika Irska. Naravno, da je riječ „raspad“ bila vrlo gruba, moguće i neumjesna, ali naznake „potresanja“ se dvadesetak dana nakon Brexita vide. Ljepše bi zvučalo da se u tom dijelu svijeta, uključujući i područje EU, ništa nakon Brexita ne će biti isto.

Neželjeni Sinn Fein ulazi u igru?

Rezultat irskih izbora mogao bi značiti da sam za neke mogao biti i „zloguki prorok“. Evo što su pokazali irski izbori. Ipak, prije treba reći da je u proteklom dugogodišnjem razdoblju njihalo vlasti u Republici Irskoj pokazivalo njihanje između dvije stranke, pa su se na vlasti izmjenjivale stranke Fianne Fail i Fine Gael. Stranka Sinn Fein nije sudjelovala u vlasti. Nakon ovogodišnjih izbora Sinn Fein osvojila je 37 mandata, od ukupno 160 mjesta u SFParlamentu, stranka Fianne Fail 38 mandata, a treća je bila stranka Fine Gael. Stranka Zelenih osvojila je 12 mandata.

Rezultati pokazuju da ni jedna stranka nema većinu u Parlamentu, a prepreka jednostavnijoj, brojčanoj, koaliciji bila je i ostala jer je unaprijed bilo najavljeno neprihvaćanje suradnje u formiranju vlade sa strankom Sinn Fein. S tim problemom će se i dalje „nositi“ irska politička scena. Iz tog konglomerata složenih političkih odnosa recimo samo još i to da uz djelovanje stranke Sinn Fein ide i oznaka da je ona političko krilo IRA-e – Irske republikanske armije, kao i da kao stranka djeluje i u Sjevernoj Irskoj koja je dio Ujedinjenog kraljevstva i na tom je području postizala bolje uspjehe od onih u Republici Irskoj.

Referendum o ujedinjenju svih Iraca?

Do Brexita glede ozračja EU nije bilo razlike, a sada razlika između Republike Irske i Sjeverne Irske u sastavu Ujedinjene Kraljevine, postoji. Zašto su ovi rezultati meni zanimljivi? Upravo zato jer stranka Sinn Fein želi ujedinjenje Republike Irske i Sjeverne Irske mirnim putem i organiziranjem referenduma u sljedećih pet godina. Na činjeničnom stanju, ponavljamo, da je Brexit razdvojio Republiku Irsku koja je članica EU, od Sjeverne Irske koja je ostala u sastavu Ujedinjenog kraljevstva. Time je potvrđeno da sam bio na dobrom tragu zaključivanja kako će Brexit dovesti do mogućih promjena i u Ujedinjenom kraljevstvu. Ne treba zanemariti i činjenicu da u Ustavu Republike Irske stoji da je cilj ujedinjenje svih Iraca na otoku. Predstoji li referendum, sa svim političkim i organizacijskim elementima, vidjet će se.

Novi škotski referendum o samostalnosti?*

Tim više što se sličan proces odvija i na sjeveru britanskog otoka, u Škotskoj. Škoti su nedavno imali dva referenduma. Na jednom su odlučili ostati u sastavu Ujedinjenog kraljevstva, a u drugom su glasovali za ostanak u ŠkotskaEU. I ovdje će se vidjeti žele li novim referendumom, ako do njega dođe, izaći iz Ujedinjenog kraljevstva poštujući demokratsku i ustavnu proceduru, ili ne. Ako se Škoti referendumski opredijele za Škotexit iz Ujedinjenog Kraljevstva moguć je njihov povratak kao države u EU, iz koje referendumski i nisu htjeli izaći. Tijek stvari će se relativno moći pratiti u britanskom demokratskom ozračju, jer apsolutno ne postoji.

Fascinirajuće je pratiti ovakva „zemljotresna“, politička kretanja i zbivanja u zemlji visoko razvijene i uigrane demokracije, u kojoj je sve relativno razvidno zahvaljujući demokratskom odgoju pučanstva, kao i medijima koji su, opet relativno, jasniji u svojim opredjeljenjima, koje teško da mogu generalno „farbati“ političari ne poštujući opća vidljiva demokratska načela. Što je moguće u zemljama u kojima ne postoji demokratski, nego usmjeravajući demokratski odgoj s odgovarajućim institucijama što sigurno ne bi promaklo britanskim medijima.

Nove žute EU zvijede?

EU je promijenjena već samom činjenicom da poslije Brexita u svojem vijencu žutih zvijezda ima jednu manje, i jednu članicu manje, sa svim posljedicama koje to smanjenje, kao uostalom i svaki“razvod“ za, i sa sobom, nosi jer se EUradilo o važnoj i utjecajnoj članici koja je značajno pridonosila proračunu EU, uz povlašten položaj u odnosu na ostale članice i odgovarajuće povlačenje sredstava iz tog proračuna. Za sada nema naznaka da će neka od ostalih 27 članica pokrenuti svoj EXIT.

Štoviše, može se dogoditi s obzirom na predsjedanje u ovom trenutku Republike Hrvatske, kao i najavljene konferencije o budućnosti EU u Zagrebu, da se iskristalizira primanje novih balkanskih članica u doglednijem vremenu, što bi, uz eventualni zahtjeva za primanje u EU nove, već eurounijski dobro odgojene Škotske, kao posebne države, pokazalo da je EU i dalje privlačna za nova članstva i takva kakva je, ali i promijenjena ili samo osvježena promjenama, ako do njih dođe. Sve upitnik do upitnika.

Panta rhei.

 

DRAN

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori