FRA MARIO KNEZOVIĆ ZA HMS: Komšić je zlorabio i susret s Papom, Vatikan jako dobro zna tko je on

Vrijeme:2 min, 36 sec

Papa Franjo primio je u subotu 15. veljače u audijenciji u Vatikanskoj apostolskoj palači predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića koji se nakon toga susreo s kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom. U priopćenju iz Predsjedništva BiH navedeno je kako je na sastanku Komšića i pape Franje “potvrđena potreba da se osigura poštivanje osnovnih ljudskih prava i svih građana Bosne i Hercegovine”, dok je izostavljeno “i učinkovita ravnopravnost triju konstitutivnih naroda“, kako je stajalo u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice. Komšićev susret s papom Franjom za Hrvatski Medijski Servis komentirao je komunikolog dr. sc. fra Mario Knezović.

Knezović ističe da je Vatikan otvorena država i ima uho za svakoga i sve potrebe suvremenoga društva i država. Dodaje da se prijemi državnika kod papa ne mogu promatrati kao bilateralni susreti u političkome smislu.”Prijemi koji se organiziraju u obliku audijencije kod Pepe su dio protokola i teško se mogu smatrati bilateralnim susretom u pravom političkome smislu”, rekao je Knezović.

Sugovornik HMS-a kaže da je očita tendencija političkih predstavnika iz BiH da k papi idu kada žele popraviti reputaciju na vanjskom i unutarnjem planu.

“Mnogi predstavnici iz BiH imaju želju susreta s Papom. To je po sebi dobro. Međutim, očita je tendencija da politički predstavnici iz BiH u Vatikan i Papi ne idu svi iskreno čuti Papu i smjernice Vatikana, nego idu po poboljšanje svoje reputacije za unutarpolitičke i vanjskopolitičke potrebe”, istaknuo je Knezović.

Željko Komšić na susretu s papom Franjom

Promatrajući takav kontekst fra Mario smatra da je i posjet Željka Komšića Vatikanu i kratki susret s papom Franjom u domeni kurtoaznoga susreta bez većega značaja.

Upitan da prokomentira razloge zbog kojih se Komšić, želio susresti s papom, Knezović je mišljenja da vatikanska administracija jako dobro zna s kime ima posla, a da Hrvatima po treći put nametnuti član Predsjedništva lažno političko predstavljanje želi prekriti plaštom institucije kakva je Sveta Stolica.

-Budimo uvjereni da papa Franjo, a napose vatikanska administracija i Državno tajništvo, dobro znaju tko im i kakav dolazi u pohod. Iz realnoga kuta gledanja sasvim je jasno da je Željko Komšić u Vatikan išao kako bi popravio svoj posrnuli rejting i kako bi, kako on misli, svoj licemjerni politički put, te lažno političko predstavljanje, prekrio plaštem takve jedne institucije kao što je Sveta Stolica, rekao je Knezović za HMS.

Osvrćući se napose na diplomatski skandal u režiji Komšićeva ureda, koji je svjesno izostavio ključnu poruku pape Franje “o učinkovitoj ravnopravnosti konstitutivnih naroda” fra Mario Knezović za HMS kaže daje to, ako je istina, diplomatski skandal koji potvrđuje da Komšić zlorabi čak i susret s papom.

“Ako je istina da je u priopćenju iz Ureda predsjedavajućega prešućeno to što je papa Franjo kazao o BiH kao zemlji triju konstitutivnih naroda, onda je to ne samo propust, nego skandal koji potvrđuje kako Komšić i susret s Papom zlorabi”, rekao je Knezović dodavši:

-Veleposlanik BiH pri Svetoj Stolici (Igor Žontar op. a.), bez obzira što je Komšićev kadar, morao bi uz ispriku pristupiti Državnome tajništvu i kazati da je prešućeno ono što je posebno bitno za Hrvate u BiH, rekao je Knezović.

 

B.G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori