Ustavni sud BiH smanjio teritorij Republike Srpske sa 49, na 45,5 posto

Vrijeme:1 min, 58 sec

PROMJENJEN DAYTONSKI OMJER

Ustavni sud BiH je proglašavajući nustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano da “predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske”, te utvrđujući kako se radi o “isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine”, praktično oduzeo 3,5 posto teritorija Republici Srpskoj i preveo ga u vlasništvo BiH. Time je, piše Hrvatski Medijski Servis, Republiku Srpsku sa daytonski 49 posto smanjio na 45,5 posto teritorija.

Toliko, naime, u postotcima iznosi 85.596 hektara poljoprivrednog zemljišta u 25 općina i gradova Republike Srpske, što je nešto manje od površine cijele općine Trebinje, za koje je Ustavni sud ustvrdio da ne može biti vlasništvo RS, već da je u ingerenciji BiH.

Tako je odlukom Ustavnog suda BiH promijenjen daytonski ustavni okvir prema kojem Federaciji BiH pripada 51, a Republici Srpskoj 49 posto teritorija BiH. Prema odluci Ustavnog suda, Federaciji i dalje pripada 51, Republici Srpskoj 45, 5 posto teritorija BiH, dok država BiH, koja do sada nije imala svog teritorija, dobiva 3,5 posto teritorija Republike Srpske, navodi HMS.

Odlukom Ustavnog suda BiH, najviše bi bio pogođen Sokolac – više od 10.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji ove općine bi bilo oteto od Srpske i prepisano na državu BiH.

Šipovo i Nevesinje bi ostali bez više od 9.000 hektara, dok bi u Gradišci i Mrkonjić Gradu na BiH bilo prepisano 7.800, odnosno 7.300 hektara.

Ovo zemljište se nalazi u svim dijelovima Srpske, od Lijevča do Semberije, ali i nekoliko općina u Hercegovini, računajući i grad Trebinje, objavila je banjalučka ATV.

Uglavnom je riječ o velikim i uređenim kompleksima sa najkvalitetnijim poljoprivrednim zemljištem i izgrađenom infrastrukturom, koji su nekada bili u vlasništvu velikih poljoprivrednih kombinata.

Načelnik općine Sokolac Milovan Bjelica kazao je za ATV da bi ova općina, u kojoj je oko 40 posto teritorije poljoprivredno, odlukom Ustavnog suda BiH mogla doći u veoma težak položaj.

“Sve što je obradivo i što vrijedi obuhvaćeno je ovom odlukom Ustavnog suda BiH. To je više od 10.000 hektara, 100.000 dunuma, i to je veliki problem za općinu, za njen dalji razvoj, za funkcioniranje. Izvršit ćemo konsultacije u nadležnom ministarstvu i u Vladi Republike Srpske, da vidimo kako nastaviti dalje”, dodao je Bjelica.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)