Prihvatiti Mišljenje EK o reformi Ustavnog suda i izmjeniti Izborni zakon

Vrijeme:1 min, 33 sec

Hrvatski narodni sabor apelira na sve političke opcije unutar Bosne i Hercegovine koji su dobili povjerenje narodā, kroz legitiman izbor političkih predstavnika, na traženje kompromisnih rješenja o budućnosti Bosne i Hercegovine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Temelji konsenzusa i važnost dogovora, mora se ogledati kroz uvažavanje i dogovor srpske, bošnjačke i hrvatske strane u BiH, smatraju u HNS BiH.

-Država Bosna i Hercegovina, domovina tri konstitutivna, jednakopravna naroda, podijeljena na dva entiteta, mora prihvatiti sva rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i europskih standarda, a nikako rješenja koja su pokušaj dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike, ističe se u priopćenju Hrvatskog Narodnog sabora.

Politički predstavnici hrvatskog naroda, djelujući kroz Hrvatski narodni sabor, zauzeli su svoja principijelna stajališta. Danas, na obljetnicu predaje zahtjeva za članstvo u EU, više nego ikad, moramo ostati posvećeni europskim vrijednostima i snažno opredijeljeni za daljnje integracije i članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu, ali i odlazak stranih sudaca, naglašava HNS.

Vrijeme je, ističe se u priopćenju, da Bosna i Hercegovina pokaže političku odgovornost i demokratsku zrelost, prihvati mišljenje Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, gdje je naglašeno kako BiH na putu ka EU mora reformirati Ustavni sud s naglaskom na strane suce. Također, podrži izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama.

-Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnosti, sigurnost i samoodrživost BiH. Hrvatski narodni sabor nastavlja s odgovornim političkim ponašanjem, kao predvodnici i zaštitnici politike otvorenosti i napretka, navodi HNS.

HNS i njegovi politički predstavnici, poštuju izbornu volju naroda, kroz legitiman izbor njihovih političkih predstavnika prepoznaju i potrebu relaksiranja odnosa i vraćanja povjerenja.Hrvati i njihovi politički predstavnici i dalje će sa svima graditi iskrene odnose i jačati povjerenje, stoji u priopćenju HNS BiH.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)