Je li u Mostaru na djelu sindrom Pokvić?

Vrijeme:2 min, 38 sec

Nekako svake godine u vrijeme kada samoproglašeni antifašisti posjećuju Partizansko groblje u Mostaru, na tom se spomeniku, pojave uvredljivi grafiti. Sarajevski mediji tako su, i ove godine, uoči dolaska članova antifašističkih udruga prikazali ispisane uvredljive grafite na ulazu u spomenički kompleks…

-Ni ovaj februar, kao i svih posljednjih godina nije protekao bez problema na Partizanskom spomen groblju u Mostaru. Na spomeniku države Bosne i Hercegovine jutros su osvanuli novi grafiti i fašistička obilježja u vidu kukastog križa. Počinitelji su i ovog puta nepoznati.Poruka je to antifašistima koji će danas na ovom mjestu obilježiti još jednu godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma. Na zidovima Partizanskog groblja od jutros piše: “Gazi balije”, “Ustaše Mostar”, “Smrt komunizmu” i “Tito vampir”, objavila je Fena, a prenijeli ostali sarajevski mediji.

I tako svake godine, već godina. Zanimljivo. Teško se oteti dojmu kako su grafiti na “Partizanskom groblju” uobičajni i neizostavni dio unaprijed napisanog scenarija i pripremeljene scenografije obilježavanja “dana oslobođenja Mostara od fašizma”, koje još traje. Partizansko groblje nalazi se u zapadnom većinskom hrvatskom dijelu Mostara, pa se grafiti idealno uklapaju u mantru o “povampirenom fašizmu” koji stanuje među Hrvatima, a protiv kojeg se bore antifašisti- iz istočnog, većinski bošnjačkog, dijela grada potpomognuti “drugovima i drugaricama” iz cijele bivše propale Jugoslavije.

Oni su i danas na Partizansko groblje stigli sa simbola totalitarnog i zločinačkog režima; jugoslovenskog zastavom sa zvijezdom petokrakom i slikom Josipa Broza Tita, kojeg je njemačkim Bild proglasio jednim od 10 svjetskih masovnih zločinaca, smatrajući ga odgovornim za smrt milijun ljudi. Treba li napominjati da je Titov režim, u “oslobodilačkim operacijama” i po završetku Drugog Svjetskog rata, uz tisuće nedužnih, oslobodio života i 160 katoličkih svećenika, od čega samo u Hercegovini 66 franjevaca, o čemu lažni antifašisti ni da zucnu. Ili to, po njima, nije fašizam.

Da bi tzv. antifašisti opravdali svoje postojanje i djelovanje moraju postojati fašisti i fašizam. Ako fašista i fašizma nema treba ga izmisliti. A to je najjednostavnije napraviti ispisivanjem grafita kakvi su se i danas, kao i svake godine, tradicionalno, pojavili na Partizanskom groblju.

Na sličan način su se prošle godine pojavili fašistički i šovinistički grafiti u Uskoplju, koji su trebali stigmatizirati uskopaljske Hrvate kao fašiste.

Nedugo nakon što je BHRT izvijestio javnost o grafitima “Uskoplje, Balije” i “Nož, žica, Srebrenica” ispisanim na automobilima dvojice tamošnjih Bošnjaka, o čemu su oni sami pred kamerama svjedočili, policija je otkrila kako je grafite na vlastiti automobil ispisao jedan od njih Adis Pokvić, da bi ocrnio susjede Hrvate, a o “nemilom incidentu” izvjestila je njegova sestra, novinarka BHRT-a.

Adis Pokvić- uvredljive grafite ispisao na vlastiti automobil da bi ocrnio Hrvate

Pokvić je došao, čak, iz Austrije da bi napakostio susjedima. Na sreću njegovo zlodjelo je otkriveno i on bi zbog toga treba odgovarati. Prijeti mu kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Oni koji ispisuju grafite po Partizanskom groblju već 10 godina su “nepoznati vandali”. Nije li vrijeme da policija poduzme sve što je u njezinoj mogućnosti da otkrije njihov identitet, uhiti ih, a pravosuđe procesuira. Dok se to ne učini aktivnost ispisivanja uvredljivih grafita i dalje će smišljeno koristiti sarajevska propaganda za stigmatizaciju Hrvata.

 

R.I./hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori