Dio medija funkcionira kao da je ’93., susret Dodik – Čović gebelsovski predstavljen kao prijetnja državi podjelom

Vrijeme:3 min, 26 sec

-Odlazak stranih sudaca jeste stvarna potreba jedna države koja želi biti suverena, što sada definitivno nije, ali je istodobno to ostvariti gotovo nemoguća misija jer jedna od strana – bošnjačka u Bosni i Hercegovini – isključivo protiv takvog raspleta, rekao je Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis zahtjev dužnosnika iz Republike Srpske za izlaskom stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, čime uvjetuju svoje sudjelovanje u odlučivanju u institucijama BiH.

Krešić drži da će politička kriza, koja je trenutno na snazi, iznjedriti definitivnu blokadu puta BiH u Europsku uniju.

“To zapravo sugerira kako ćemo imati jednu krizu koja će generirati druge probleme i posve sigurno najviše štetiti građanima ove zemlje, voditi daljem narušavanju povjerenja i definitivnom blokadom europskoga puta zemlje i dobivanja statusa kandidata za vrijeme hrvatskog predsjedanja”, kaže Krešić.

Sarajevska buka je glasnija

Osvrćući se na uvjetovanje participacije u odlučivanju na razini BiH od strane političara iz RS, sugovornik HMS-a ističe da smo takvu situaciju već imali kada je SDA 14 mjeseci blokirala formiranje Vijeća ministara.

-Četrnaest mjeseci čekalo se s uspostavom Vijeća ministara BiH na ultimatum SDA da se pošalje dokument NATO savezu. Vidim to kao apsolutno identičnu situaciju. S tim da se zbog medijske percepcije i buke koja se čuje iz Sarajeva, au svakom slučaju je glasnija, stvara ponovno stvara dojam o dobrim i lošim dečkima. A što nema blage veze s istinom i realnošću, mišljenja je Krešić.

Sastanak Dodik-Čović predstavljen kao prijetnja državi podjelom

Komentirajući jučerašnji sastanak predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića, u Istočnom Sarajevu, Krešić kaže da ga žalosti činjenica da je dio medija u BiH ovaj sastanak gebelsovski predstavio kao ucjenu i prijetnju državi.

“Iskreno me žalosti što dio medija u BiH funkcionira kao da je ’93. godina služeći se poluobavještajnim jeftinim trikovima i spinovima čiji će cilj stalno potencirati stvari iz prošlosti, pridonositi udaljavanju a ne izgradnji povjerenja naroda. Tako je i susret Dodik – Čović gebelsovski predstavljen kao ucjena, prijetnja državi podjelom … A primjerice Čović će sljedećeg tjedna imati sastanak sa čelnikom SBB-a Fahrudinom Radončićem. Nećemo sigurno svjedočiti naslovima da Hrvati i Bošnjaci ponovno vežu zastave”, rekao je Krešić za HMS.

Legitimno predlagati odlazak stranaca

Novinar Večernjeg lista mišljenja je da se u BiH želi uvesti verbalni delikt.

“Čini se kako se u ovoj zemlji želi uvesti verbalni delikt. Legitimno je predlagati sve, pa i tražiti odlazak stranih sudaca, što je ustavna kategorija, jednako kao što bošnjačke stranke ističu kako treba ukinuti konstitutivnost i jednakopravnost naroda. I to je dio Daytonskog ustava. A kako kaže Ustavni sud to je natkrovljujuće načelo svemu drugome. Bošnjačke stranke rade sve suprotno od toga”, ističe Krešić.

Rat za interpretaciju događaja žestoko traje

Komentirajući inzistiranje bošnjačkih političkih predstavnika za ostankom stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, iako se u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU iz prošle godine kaže da je nužno reformirati Ustavni sud s naglaskom na strane suce, Krešić naglašava da je razumljivo da bošnjačka strana zagovara njihov ostanak jer se nadaju da će podržavati probošnjačka stajališta.

“Posve je razumljivo da bošnjačka strana zagovara ostanak stranih sudaca jer očekuju da će podržavati njihova stajališta. Uostalom svjedoče tome neke ranije odluke Ustavnog suda. Zanimljivo je međutim kako sve bošnjačke stranke prešućuju upravo dio obveza proisteklih iz 14 pitanja koje je Europska unija postavila BiH kada je u pitanju uloga stranih sudaca. I to govori u suštini da mi živimo u zemlji u kojoj manipulacija i rat za interpretacije događaja i pojava ustvari žestoko traje, a istina je u zapećku”, rekao je Krešić.

Podsjećamo, nakon odluke Ustavnog suda BiH da entiteti ne mogu biti vlasnici zemlje, stavljajući to pitanje u nadležnost BiH, politički predstavnici Republike Srpske najavili su suspenziju sudjelovanja u odlučivanju u institucijama BiH do odlaska stranaca iz Ustavnog suda BiH, čime je na snazi još jedna u nizu političkih kriza u BIH. Također, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, danas je najavio da će legitimni predstavnici Srba i Hrvata u sljedećem tjednu u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona u Ustavnom sudu BiH kako bi se iz njega izbacili strani suci.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)