PODCAST BURA – “Kontroverzni” Milović iz prve ruke – o Sarajevu, medijima i politici u BiH

Vrijeme:1 min, 33 sec

Dobro poznato ime u medijskom prostoru – Jurica Gudelj, odnedavno u novoj ulozi na vlastitom projektu Podcast Bura ugostio je navodno „kontroverznog“ Tvrtka Milovića, novinara, urednika i političkog analitičara.

Ležerna atmosfera, aktualne teme i kvalitetni sugovornici neki su , od već, zaštitnih znakova Bure, a s Milovićem je Gudelj ponajviše razgovarao o medijima.

„U nedostatku događaja mediji su prisiljeni pratiti političke izjave, kako bi popunili medijski prostor“, navodi Milović u Buri, prenosi Dnevnik.ba.

Bosna i Hercegovina odavno je zemlja s apsolutnom dominacijom političkih događaja. Kako Milović navodi, novinar nema prostora biti samo u primjerice sportu, jer će , dodaje, kad-tad doći opet na politiku.

„Svi su mediji usmjereni ka politikama, jer one nisu samo predmet njihovog zanimanja nego su one i način njihovog financiranja“, zaključuje Milović.

Osnovna podjela medija u BiH prije svega je ona na sarajevske, mostarske i banjolučke. Tri odvojene javnosti s tri odvojena sustava informiranja. Tek nakon ove podjele ide i ona osnovna – na elektronske, tiskane i nove medije.

Milović navodi kako su pisani mediji na koljenima.

„Oni su najveće žrtve monopola kojeg političke stranke imaju nad resursima, odnosno marketingom. Stranke upravljaju marketingom privatnih firmi, jer firma koja posluje na određenom prostoru je na tom istom prostoru, na neki način, vezana za dominantnu političku stranku. Firma iz prostora ‘B’ komponente neće davati marketing mediju iz prostora ‘H’ komponente, jer se boji reakcija“, objašnjava Milović.

U razgovoru su se popularni novinari dotaknuli i teme televizije.

„Televizija ima problem s emisijama jer naša kultura nije kultura dijaloga. Nema dijaloga između dva neistomišljenika bez sukoba. Emisije stoga propadaju“, tvrdi Milović, dugogodišnji televizijski novinar i urednik.

„Javnost ne zanima ništa osim bombastičnih naslova, huškačkih vijesti i politike“, dodaje.

Politika je korijen svake vijesti i upravo u nedostatku doslovno svega u BiH politika, odnosno političari – postaju glavne, ako ne i jednine, zvijezde medijskog prostora.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori