LIDER SDA Izetbegović: “U ovoj državi poštovat će se Ustav BiH”

Vrijeme:2 min, 39 sec

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović rekao je kako ne vjeruje da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika, ali da EU snosi odgovornost za ponašanje lidera SNSD-a.

Izetbegović je rekao kako smatra da će politički predstavnici iz entiteta RS u institucijama BiH biti suzdržani prilikom donošenja odluka te tako vršiti pritisak, piše Klix.ba.

“Mi nećemo moći popustiti pod tim pritiskom. Pokušali su da u entitetu RS uzurpiraju zemljište, Ustavni sud BiH je po našoj apelaciji to spriječio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi”, kazao je Izetbegović.

Kako kaže, entitet RS pokušava uzeti ono što im odgovara kao sa švedskog stola, a ono što ne odgovara pokušati ignorirati ili ukloniti, a sve s ciljem da bi se omogućila dominacija entiteta nad državom.

“Mi to nećemo dopustiti ni pod koju cijenu. Ako treba ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštovat će se Ustav BiH i vladavina zakona. Cijelu prošlu godinu smo izgubili u napadu na vladavinu zakona i nije prošlo. Jedino što je dobro iz čitave te krize je što su se na kraju morali ispoštovati zakoni”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sastat će se u subotu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a za danas je najavljen sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Izetbegović smatra da će biti problem na sastanku s Čovićem.

“Ne bih rekao da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika. Vidjet ćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavno-pravni poredak BiH i vladavinu zakona. Bilo je kriza i sve krize su riješene, a oni koji proizvode krize ugrozit će i svoj narod i one koji glasaju za njih”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da će takvim postupanjem BiH se nažalost s vremenom pretvarati u zemlju staraca jer će mladi ljudi odlaziti i nitko neće imati da omogući mirovine za stare ljude. Kako kaže, zbog toga se ne smije omogućiti dominacije države nad entitetom.

“Nadam se reakciji međunarodne zajednice i Tužiteljstva BiH. Imamo direktne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Prije ili kasnije morat će početi raditi svoj posao”, rekao je Izetbegović.

Ocijenio je da u ovom trenutku nije moguće usvojiti zakon u Ustavnom sudu BiH jer se od SDA traži da rasturi sud koji radi svoj posao i sprječava otimačinu zemlje.

Što se tiče rada Parlamentarne skupštine BiH, Izetbegović je rekao da će se vidjeti što slijedi, ali da se ne može dopustiti da se ultimatumima rješavaju stvari ističući da se ni SDA ne sviđa što u BiH postoji entitetsko glasanje, kvote unutar kojih se moraju zadovoljiti Bošnjaci i tako dalje.

Na novinarsko pitanje o tome da li je EU trebala slijediti politiku SAD-a koji je Dodika stavio na crnu listu, Izetbegović je odgovorio da se ne bi ohrabrila ovakva politika da su svi radili svoj posao.

“Oni itekako snose krivicu što su išli niz dlaku i što su mislili da će se neko zaustaviti jer se s njim lijepo priča. Postoje zakoni koji nisu provođeni kao i obaveze OHR-a. Vrijeme je da se trznu i budu odlučniji”, istaknuo je,.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori