ČOVIĆ UOČI SASTANKA S DODIKOM “Davno je bilo vrijeme za odlazak stranih sudaca”

Vrijeme:1 min, 27 sec

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović je, nakon sjednice Zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta BiH, izjavio novinarima da je na sjednici ustanovljeno da treba puno tehničkih dopuna u dnevnom redu, te su tako zaključili današnju sjednicu koja će biti nastavljena kada to bude pripremljeno.

Upitan u vezi s mogućim izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH, odgovorio je da su svi stavovi HDZ-a BiH odavno poznati i transparentni, tako i vezano za Ustavni sud BiH.

Na pitanje je li konačno vrijeme da iz Ustavnog suda odu stranci, Čović je odgovorio kako ne zna je li konačno vrijeme, te da je „vrijeme bilo davno, što se mene tiče“.

– Kako ćemo do toga doći, opet nam treba konsenzus o kojem smo govorili, dogovor. To je Ustav BiH, traženje zajedničkog rješenja – naveo je Čović.

Upitan što će biti teme sastanka s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, danas popodne u Istočnom Sarajevu, kazao je da danas ima sastanak sa SNSD-om, te da će idućeg tjedna imati sastanak s liderom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem, a dogovara se i termin sastanka sa SDA.

– Mislim da je ova situacija takva da trebamo, kao partneri koji čine vlast na razini BiH, sjesti, razgovarati, pojasniti neke stavove, da ne bi komunicirali putem medija. To će otprilike biti tema današnjeg razgovora. Istina on je ranije dogovoren, prije deset dana –naveo je Čović.

HMS podsjeća da je, u prošlogodišnjem Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u zaključnim preporukama koje se odnose na demokraciju i funkcioniranje u članku 4 stavak d piše kako BiH treba reformirati Ustavni sud što uključuje rješavanje pitanja stranih sudaca kao i samu provedbu odluka tog suda.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori