Kakva je budućnost suradnje Milana Bandića i HDZ-a?

Vrijeme:1 min, 53 sec
Pao je prijedlog izmjena GUP-a gradonačelnika Milana Bandića. U zagrebačkoj Skupštini srušili su ga, uz oporbu, i zastupnici HDZ-a, nakon što je Bandić odbio sve njihove amandmane. Ključno je pitanje kako će takav rasplet djelovati na koaliciju Bandića i HDZ-a na državnoj razini?

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  za pad GUP-a kazao je kako se radi o posljedici nepostizanja dogovora nakon zauzimanja jasnih pozicija. Na pitanje novinara jesu li tome pridonijeli noćni razgovori u kojima su navodno pale i teške riječi kratko je odgovorio: “Ne znam o čemu govorite”.

Na pitanja je li koaliranje s Milanovim Bandićem loša politička odluka Plenković je detaljno govorio o okolnostima u kojima je fomirana koalicija najprije s HNS-om, nakon prekida suradnje s Mostom.

– Bez većine nema vlasti. Onaj tko se hoće baviti teorijama nekavih igrica i igara nije nikad preuzeo odgovornost ne razumije što znači imati stabilnost, ruke u Saboru I oduprijeti se brojnim inicijativama. Vezano za izmišljene i zlonamjerne teze da je HDZ samnom – netko tko će odvesti HDZ u naručje SDP-a. Ne znam je li gledaju aktualni sat? Postavlja li pitanja oporba gospodi Kovaču, Brkiću i Penavi – ili ih postavlja meni?, upitao je Plenković komentirajući kritike svojih unutarstranačkih suparnika o tome kako želi koaliciju sa SDP-om.

Predsjednik HDZ-ovog Kluba u Saboru Branko Bačić kaže da nema nikakvih problema s većinom nema.

– U slučaju stranke Rada i solidarnosti, razgovaram s predsjednikom kluba zastupnika Kažimirom Vadrom. Ona izvorna većina koja je nastala raskidom koalicije s Mostom imala je 77 zastupnika, bez novopridošlih zastupnika u klub Milana Bandića koji su billi ili iz SDP-a ili HSS-a i nema nikakvih problema u funkcioniranju vladajuće većine, izjavio je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Među partnerima je potvrđeno, dodao je – da će se mandat odraditi do kraja, kao i predsjedanje Hrvatske EU-om te da će se parlamentarni izbori održati iza ljeta.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, u društvu predsjednika Gradske skupštine Drage Prgometa, u ponedjeljak navečer, kako doznaje Jutarnji list, pokušavao je uvjeriti Milana Bandića da se izglasavanje GUP-a prolongira do završetka unutarstranačkih izbora u HDZ-u, no zagrebački gradonačelnik nije htio ni čuti za to i dosta je burno reagirao.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)