A.Borošak: Dobri Pastir Crkve u Hrvata

Vrijeme:2 min, 5 sec

Danas je Stepinčevo. Blagdan je to kada se spominjemo Dobrog Pastira Crkve u Hrvata, blaženog Alojzija Stepinca. Ujedno je to spomendan njegove mučeničke smrti 10. veljače 1960. godine u njegovom rodnom Krašiću.

Blaženim ga proglašava papa Ivan Pavao II., 3. listopada 1998. godine, u Mariji Bistrici, a sada se molimo dragom Bogu da ga Sveti Otac što prije proglasi svetim.

Za blaženoga Alojzija Stepinca jedini Učitelj je bio Dobri Pastir. Učitelj nad učiteljima mu je bio Isus Krist, koji je do kraja nadahnjivao njegov život i njegovo ovozemaljsko djelovanje. Kao što je Isus Krist položio svoj život za sve nas, tako je i blaženi Alojzije Stepinac u teškim i bremenitim povijesnim vremenima položio svoj život za povjereno mu stado.

Možemo slobodno reći kako se u osobi ovoga blaženika spojila sva tragedija jednoga povijesnoga vremena, koja je pogodila kako Hrvatsku, tako i Europu, pa i cijeli svijet. Tragedija je to sastavljena od tri zla koja su se nadvila nad svijetom: fašizam, nacizam i komunizam.

Tog velikog čovjeka u tim vrlo teškim povijesnim vremenima krasila je prije svega vjera u Boga, odanost Crkvi kojoj je na čelu Petrov nasljednik, ljubav prema svima sve do praštanja, poštivanje svake osobe, svakog čovjeka. Njegova bezgranična ljubav prema Bogu i čovjeku, danas nam može biti putokaz, orijentir na putu života, dati nam snagu da nikada ne odustajemo od svojih ciljeva.

Nikada nije popuštao u istini, jer je smatrao da istina nije roba kojom se može trgovati i zbog toga mu je draže bilo prihvatiti patnju, nego izdati svoju savijest ili iznevjeriti svoj zavjet dan Kristu i Crkvi.

Neka nam život i mučenička smrt blaženog Alojzija Stepinca bude putokaz da dobro pobjeđuje zlo, a Dobri Pastir dobije svoju nagradu, jer naša plaća je na nebesima!

 

MOLITVA ZA PROGLAŠENJE SVETIM

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti,
blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi
kao navjestitelj i branitelj istine
i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi
i vođen Duhom tvoje ljubavi,
zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo
da nas obdariš svojom radošću
te blaženoga Alojzija ubrojiš
među svece sveopće Crkve,
da bismo ga mogli još predanije slijediti
i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

A.Borošak/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)