BiH proglašena trećom najnemirnijom zemljom u Europi

Vrijeme:1 min, 38 sec

Bosna i Hercegovina našla se na trećem mjestu najnemirnijih zemalja u Europi, a ispred nje su samo Kosovo i Turska koja se smatra najnemirnijom zemljom. 

Svake godine Institut ekonomije i mira izbaci Globalni indeks mira, studiju provedenu na 163 neovisne zemlje i teritorija kako bismo dobili uvid u stanje na planetu. Kako bi došli do podataka o tome koje su zemlje opasne, a u kojima vlada mir, u obzir se uzimaju 23 kriterija u tri kategorije: militarizacija, sigurnost te domaći i međunarodni sukobi.

Na Globalnom indeksu mira za 2019. ukupni prosječni rezultati poboljšali su se za 0,09 posto, pri čemu se 86 zemalja poboljšalo, a 76 zabilježilo pogoršanja. Slučaj poboljšanja svjetskog stanja dogodio se prvi put u pet godina.

Najmirnija zemlja na svijetu je Island, još od 2008. godine, a susjedi Slovenci našli su se na visokom osmom mjestu. Hrvatska je sa svojim 28. mjestom također visoko na ljestvici.

Bosna i Hercegovina našla se na trećem mjestu najnemirnijih zemalja u Europi, a ispred nje su samo Kosovo i Turska koja se smatra najnemirnijom zemljom.

Na indeks miroljubivosti utječe i percepcija mira svakog stanovnika, slobode, osjećaja zadovoljstva i sigurnosti, kao i povjerenja u zaštitu policije ili vojske. Autori studije naglašavaju kako je indeks povezan i s osjećajem sigurnosti na ulicama, osobito noću.

Top 10 najmirnijih zemalja

1. Island
2. Novi Zeland
3. Portugal
4. Austrija
5. Danska
6. Kanada
7. Singapur
8. Slovenija
9. Japan
10. Češka

10 najmanje miroljubivih zemalja

1. Afganistan
2. Sirija
3. Južni Sudan
4. Jemen
5. Irak
6. Somalija
7. Srednjoafrička Republika
8. Libija
9. Kongo
10. Rusija

Top 10 miroljubivih u Europi

1. Island
2. Portugal
3. Austrija
4. Danska
5. Slovenija
6. Češka
7. Švicarska
8. Irska
9. Finska
10. Nizozemska

10 najmanje mirnih u Europi

1. Turska
2. Kosovo
3. Bosna i Hercegovina
4. Crna Gora
5. Sjeverna Makedonija
6. Grčka
7. Cipar
8. Francuska
9. Albanija
10. Srbija

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo