Die Tageszeitung: Visoka očekivanja

Vrijeme:2 min, 16 sec

Francuska – Poljska

Emmanuel Macron odlazi u svoj prvi posjet Poljskoj. Popis tema za dvodnevne razgovore je Macrongolem. Vijest je elektrizirala sve: Emmanuel Macron odlazi u Poljsku! To će biti prvi Macronov posjet Varšavi otkako je izabran za predsjednika u svibnju 2017.

Za ponedjeljak i utorak ima u planu veliki popis tema, kao da želi nadonkaditi sve što je propustio u protekle tri godine. Francusko-poljski odnosi bili su dramatično loši i 2017. kada je Macron postao predsjednikom. Tada je povod bio nabava 50 Airbus-Caracal helikoptera koje je naručila još liberalno-konzervativna vlada premijera Donalda Tuska.

U listopadu 2015. došlo je do promjene na vlasti. Umjesto da taj veliki posao dovede do kraja, nacionalističko-populistička stranka Pravo i pravednost (PiS) još je godinu dana pregovarala te je stalno od Francuske tražila nova ulaganja u Poljsku da bi krajem 2016. prekinula pregovore.

Očekivanja od Macronova posjeta su velika. I u Francuskoj, i u Varšavi mnogi se nadaju da će se novim ugovorima i sporazumima o trgovini izgraditi novo povjerenje. No nužno je jasno utvrditi razilaženja u interesima kako bi se pronašla odgovarajuća strategija. Macronov posjet važan je predsjedniku Andrzeju Dudi, premijeru Mateuszu Morawieckom, predsjednicima obaju domova parlamenta, ali i svim članice Natoa i Europske unije.

Pragmatično otvaranje

Dok se Macron zauzima za pragmatično otvaranje prema Rusiji, Duda i Morawiecki prvo traže od Rusije da pripojeni Krim vrati Ukrajini, da obustavi borbe na istoku Ukrajine i da se vrati tumačenju povijesti prema kojem Poljska nije suodgovorna za izbijanje Drugog svjetskog rata 1939.

Poljska teži sudjelovanju u jednom njemačko-francuskom projektu razvoja novog tipa tenkova koji bi u svega nekoliko Francuska Poljskagodina mogao postati standardnim tenkom za sve europske članice Natoa. No i Berlin i Pariz bili su kritični prema toj težnji Poljske. S jedne stane, stručnjaci za naoružanje smatraju da Poljska ulaže relativno malo u istraživanje, a s druge tvrde da je PiS okupio brojne male proizvođače oružja u jedan veliki koncern tako da u zemlji gotovo nema konkurencije.

Osim toga, PiS je gotovo sve velike poslove u području oružja dao tvrtkama u SAD-u. Možda Macronov posjet tu unese veliku promjenu. Dvije strane ne slažu se ni oko proširenja Natoa i Europske unije. Dok se Europska unija izjašnjava za daljnje proširenje, Macron se zauzima za snažniju integraciju postojećih članica prije idućeg vala širenja.

Poljska ne teži klimatskoj neutralnosti do 2030. ali zato traži veliki dio sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša EU-a za reformu energetskog sektora. Dosada je Macron taj naum samo imao kritike. Moguće je da će ih sada u Varšavi i Krakovu samo ponoviti. Ta dva grada ubrajaju se u najzagađenije gradove u Europe. Protiv smoga tamo zimi ne pomažu ni zaštitne maske.

Die Tageszeitung

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)