UNATOČ KORONA VIRUSU: Kinezi s Pelješkog mosta do daljnjega ostaju kod kuće, gosti iz Azije i dalje će stizati u Neum i u Dubrovnik

Vrijeme:2 min, 21 sec

Zaposlenici kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova na Pelješkome mostu, koji su ranije otputovali kući na odmor i radi proslave Nove godine, do daljnjega ostaju kod kuće.

Dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, kaže kako su dobili informaciju o odgodi povratka zaposlenika CRBC-a u Hrvatsku, a upravo zbog situacije s koronavirusom.

– Oni se neće vratiti u Hrvatsku kako je planirano u roku od 15 dana. Njihov je povratak odgođen do daljnjega – kaže dr. Ljubić za Slobodnu Dalmaciju.

Informaciju o odgodi povratka CRBC-ovaca potvrdio je i njihov glasnogovornik u Hrvatskoj Mario Tevšić.

Uprava je odlučila, kaže Tevšić, da svih 12 radnika s Pelješkog mosta koji su otišli kući na odmor tamo i ostaju dok se stanje u Kini ne stavi pod kontrolu.

Skupina kineskih turista, među kojima ih je bilo 18 upravo iz Wuhana, žarišta koronavirusa, u ponedjeljak ujutro je iz Neuma preko graničnog prijelaza Doljani krenula na put prema Sarajevu

Zavod za javno zdravstvo FBiH je službenicima granične policije podijelio maske i rukavice za jednokratnu upotrebu s uputom da ih koriste tijekom provjere putovnica svih putnika koji dolaze iz zahvaćenih područja.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska raspolaže podatkom kako je od 13. do 27. siječnja ove godine na ovom području prijavljeno 266 kineskih državljana na kratkotrajnom boravku.

Kineski turisti iz grada Wuhana su prije odlaska za Sarajevo prenoćili u jednom od manjih neumskih hotela.

– Osim provjere osobnih dokumenata, na granici nije bilo novih zdravstvenih pregleda. Naime, sinoć su ih u Neumu pregledali liječnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Navodno je sve uredno. Dakle, pregledani su Milanu, u Hrvatskoj i u Neumu. Vjerujem da nema razloga za zabrinutost – kaže za Slobodnu Dalmaciju Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika općine Neum.

Koliko mu je poznato, ova skupina kineskih gostiju, od kojih je dio upravo iz Wuhana, uputila se iz matične zemlje prije otprilike pet dana i krenula na kružno putovanje Europom. Kratko se zadržavaju u svakom odredištu, pa će tako večeras prenoćiti u Sarajevu i potom krenuti u Srbiju.

– Žao mi je tih putnika i njihova odmora, kao da su kužni. Nisu krivi što su bukirali odmor prije. Svaka osuda njihova dolaska po meni je primitivna. Sve analize koje su dosad provedene kažu kako nisu zaraženi virusom. Uostalom, znanstvenici kažu kako je virus na razini gripe i koban za rizične skupine stanovništva. Radim u dva hotela i da su rezervirali smještaj kod mene, sa zadovoljstvom bih im pružio gostoprimstvo. Srećom, toliko su mirni, korektni, disciplinirani i strpljivi i uistinu ne znam kako bismo mi reagirali na njihovu mjestu. Bilo bi ajme majko! – kaže Davor Krešić.

Gosti s azijskog tržišta u ovo doba godine i dalje će stizati u Neum, baš kao i u Dubrovnik, kaže neumski predstavnik turističkih djelatnika.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori