Matko Marušić: Mirjana Krizmanić kaže da su je zvali divljakušom, a krije da je znanstvena nula.

Vrijeme:3 min, 21 sec

Prema portalu „Dnevno“ gđa Mirjana Krizmanić je „poznata hrvatska znanstvenica, psihologinja“. Dnevno je prenio što je gđa Krizmanić rekla u razgovoru s „Glasom Istre“.

https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/mirjana-krizmanic-o-milanovicu-i-kolindi-on-bar-nije-glup-1422722/

Zaprepastile su me izjave gđe Krizmanić: ma nije moguće da itko, a napose profesor psihologije, govori sve suprotno od onoga što psihologija uči. Zato sam pregledao Hrčak, portal s pismohranom znanstvenih radova svih hrvatskih znanstvenika da vidim akademsku karijeru, znanstveni opus i doprinos čovječanstvu gđe Mirjane Krizmanić.

https://hrcak.srce.hr/search/?show=results&stype=1&c%5B0%5D=article_search&t%5B0%5D=krizmani%C4%87+mirjana

Na popisu je 6 njezinih radova, a najstariji upisani je iz godine 1994. pa ne znam ima li što objavljeno prije toga. A od tih 6 radova, od 1994. do danas, dva su prikazi knjige i jedan nekrolog, te tri znanstvena članka u ReviewofPsychology, koji izdaje Filozofski fakultet u Zagrebu; objavljeni su 1994., 1995. i 1996. To znači da Mirjana Krizmanić 24 godine nije objavila ni jedan jedini znanstveni članak, da ih ukupno ima tri i da su sva tri u časopisu koji izdaje fakultet na kojemu je radila. To je znanstveni opus „poznate znanstvenice“.

U skladu s tim znanstveno praznim životopisom gđa Krizmanić kaže da živimo, da tako kažem, u razbucanom miljeu“. Vjerujem da je ona prva u povijesti psihologije uvela stručni izraz „razbucani milje“. Očito joj je jako važno stručno psihologijsko izražavanje.

Nadalje ona kaže: „Čini joj se da je više nametnut sustav kakvog nudi katolička vjera, nego sustav modernog društva“. Ma nemoj? Ta „znanstvenica smatra da sustav koji nudi katoličke vjera nije dobar“! Njezin znanstveni opus daje joj za pravo to reći, usprkos tome što je to nepristojno, netočno, diskriminatorno i u suprotnosti s načelima hrvatskoga Ustava.

O političarima Krizmanić kaže: „Joj, kada ih vidite izbliza. Bila sam stjecajem okolnosti nekoliko puta u Saboru, kao psihologa su me zvali i kada sam sve to vidjela rekla sam: ako bi tu morala živjeti, radije bi se objesila“. Zvali je kao psihologa, a ona o klijentima – da bi se radije objesila nego s njima radila! Vrlo profesionalno.

Ona gđu Grabar Kitarović „nažalost poznaje i u živo“. Zašto „nažalost“? Da joj gđa Predsjednica nije u izravnom kontaktu ukrala kakav novac ili ideju? Ili je opalila nogom u koljeno?

Nadalje „poznata znanstvenica“ kaže: „Meni je strašno da predsjednik zemlje u kojoj živim, što se tiče inteligencije, a to spada u moju struku, ispod prosječan. To je pogibeljno. Ne mislim da se sve rješava pameću, ali ako je nema onda je još gore. A još ste pri tome bahat. To je još gora kombinacija.“ Ona za našu finu i jako pametnu gđu Predsjednicu kaže da nema pameti i da je bahata. Ta dijagnoza nije dostojna ni najnepristojnijeg ljudskoga bića, a kamoli osobe koja se diči svojom znanstvenim postignućima i strukom koja je stvorena da bi pomagala ljudima i koja ljude prije svega uči da se ponašaju pristojno i tolerantno.

Gđa Krizmanić pokušava govoriti o g. Zoranu Milanoviću ali se opet vraća na gđu Predsjednicu Republike Hrvatske za koju su glasovale stotine tisuća hrvatskih građana: „Reći ću vam ovako, on (Milanović) barem nije glup. Neću reći da koristi svoju pamet, da je koristi često i rado, ali je ima. A kada netko nema, što da mu zamjerim, kada je gore jedan grašak”.

Ni g. Milanović nije baš dobro prošao (nije glup, ali pameću se ne koristi), ali riječi o gđi Predsjednici su nečuvene! Samo vrlo nepristojna (ne-akademska, ne-psihologijska) osoba, sve da to i misli, može reći „Milanović barem nije glup“, ciljajući pritom na hrvatsku Predsjednicu gđu Kolindu Grabar Kitarović, jer onda ona, budući da ih Krizmanić uspoređuje „to i jest“. „I mozak joj je veličine graška!“

Smatram da bi se o tim riječima trebala izjasniti Hrvatska psihološka komora. I, bez obzira na to je li M. Krizmanić njihov član ili nije, bilo bi lijepo, i u skladu s njihovom strukom, da toj gospođi ponude svoju stručnu pomoć.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)