BUSOVAČA/Obilježena 27. obljetnica pogibije pripadnika PPN ‘Ludvig Pavlović’

Vrijeme:2 min, 6 sec

Postrojba za posebne namjene (PPN) „Ludvig Pavlović”, iz Hercegovine, sa sjedištem u Čapljini, za koju se znalo reći da je i inače bila „posebna“ u onom najpozitivnijem smislu riječi, ostavila je pozitivnog traga i u srednjoj Bosni. Prije svega u Uskoplju, Novom Travniku, Jajcu i Busovači, gdje su 24. siječnja 1993. godine poginula trojica pripadnika ove postrojbe. Naime, u žestokom sukobu s pripadnicima Armije BiH, nadomak Busovače, živote su izgubili: Ivan Šarac, Krasnodar Galić i Mladen Ćurčić.

Kao i prethodnih godina, danas je u Busovači svečano i dostojanstveno obilježena 27. godišnjica stradanja trojice pripadnika ove postrojbe. Organizator obbilježavanja obljetnice bila je Udruga veterana 3. Gardijske brigade „Jastrebovi“, uz potporu Kordinacije udruga prosteklih iz Domovinskog rata HVO-a Središnja Bosna piše vitez.info

Domaćin je bio brigadir Duško Grubešić, ratni zapovjednik brigade „Nikola Šubić Zrinjski“ iz Busovače i predsjednik Udruge veterana 3. GMTBR „Jastrebovi“, zajedno s ostalim ratnim zapovjednicima koje su predvodili general Ilija Nakić, zapovjednik „Travničke“ brigade HVO-a, kasnije zapovjednik, 3. gardijske brigade i Zbornog područja Vitez i pukovnik Željko Ljubanić, ratni zapovjednik brigade HVO-a „Jure Francetić“ iz Zenice.

Obljetnici su nazočili članovi obitelji poginulih, a u ime Kordinacije udruga udruga proisteklih iz Domovinskoga rata HVO-a Središnja Bosna obljetnici su nazočili predsjednik UNRO HVO H-B, Jozo Stojak Mungos i predsjednik UDVDR Drago Smoljo.

U sklopu obilježavanja ove obljetnice položeno je cvijeće i upaljene svijeće uz spomen obilježje poginulim braniteljima Busovače, podignutom u središtu grada, te na spomen obilježju na lokalitetu Pridolaca.

Molitvu i opijelo za poginule hrvatske branitelje te preminulog zapovjednika PPN „Ludvig Pavlović“ general pukovnika Dragana Ćurčića predvodio je župni kapelan fra Božidar Štrkalj.

U ime domaćina nazočne je pozdravio brigadir Duško Grubešić, koji se tim putem zahvalio pripadnicima PPN „Ludvig Pavlović“ i „Vitezovi“, brigadama HVO-a „Jure Francetić“ iz Zenice, „Josip ban Jelačić“ Kiseljak, „Frankopan“ Travnik te svim ostalim postrojbama iz Središnje Bosne koje su pomogle u obrani Busovače i Lašvanske Doline.

Program obilježavanja stradanja pripadnika PPN „Ludvig Pavlović“ danas se, osim u Busovači, obilježava i u Ljubuškom, Čapljini i Mostaru, u organizaciji Udruge PPN „Ludvig Pavlović“.

Iako je i ranije u Lašvanskoj dolini bilo oružanih sukoba pripadnika tadašnjih (na papiru op.a.) ratnih saveznika u borbama protiv srpskog agresora, događaji u Busovači u vremenu od 21. – 31. siječnja 1993., po mnogim ocjenama povjesničara i vojnih analitičara, bili su i uvod u krvavi bošnjačko-hrvatski rat u Lašvanskoj dolini koji je definitivno počeo 16. travnja 1993. godine i uz potpunu blokadu ovoga područja, trajao je 316 dana.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori