SVETAC DANA “Obraćenje svetog Pavla”

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

Blagdan koji nam pokazuje kako svatko od nas može postati svetac.

Danas slavimo događaj koji je jednoga od najvećih progonitelja kršćanstva pretvorio u jednoga od njegovih najvećih apostola, događaj koji je uvelike promijenio povijest kršćanstva i doprinio da se Isusova poruka doista razglasi po svem tada poznatom svijetu.

Sveti Pavao uistinu je najveći od svih ranih kršćanskih misionara, možda i najveći misionar svih vremena. Međutim, od progonitelja kršćana Savla, kako se zvao prije događaja koji danas slavimo, pa do apostola Pavla trebalo je proći dosta vremena. Savao je potjecao iz grada Tarza, i kažu da je po zanimanju bio izrađivač šatora. Potjecao je iz imućne židovske obitelji koja je uspjela kupiti rimsko građansko pravo, i koja je svome sinu uspjela omogućiti najbolje obrazovanje onoga vremena.

Učio je u Jeruzalemu kod poznatog židovskog učitelja Gamalijela. Pripadao je farizejskoj sljedbi i bio neumoljiv u provođenju Zakona, kako prema sebi, tako i prema drugima. Kao takvome, nije mu se svidjela nova kršćanska zajednica, te se aktivno dao u njezin progon. Djela apostolska spominju kako su oni koji su kamenovali prvoga kršćanskog mučenika, đakona Stjepana, svoje plašteve odložili upravo do Savlovih nogu. Kako dalje pripovijedaju Djela, Savao se s vjerodajnicama židovskog Vijeća uputio u Damask kako bi pohvatao tamošnje kršćane.

Međutim, pred vratima Damaska dogodilo se nešto što će zauvijek promijeniti Savlov život. Ukazao mu se, naime, Uskrsli Isus, koji ga je upitao: “Savle, Savle, zašto me progoniš?”. Savao je na to upitao: “Tko si, Gospodine?”, na što mu je Isus rekao: “Ja sam Isus kojega ti progoniš.”. Savla je događaj ostavio zbunjenim i slijepim. Isus mu je dalje rekao da se uputi u Damask, gdje će mu se dati daljnje upute. Poslao mu je Ananiju, čiji spomendan inače također slavimo na današnji dan, koji ga je krstio i izliječio od sljepoće.

Savao potom, nakon bijega iz Damaska, postaje jednim od najžešćih Kristovih sljedbenika. Savao, sada kao novi čovjek s novim imenom, Pavao, zaputio se zatim u Jeruzalem kako bi se posavjetovao s Petrom i ostalim apostolima. Ostatak života proveo je putujući cijelim tada poznatim svijetom, šireći Evanđelje, posebice poganima, uspostavljajući crkve u mnogim gradovima i mjestima, te pišući brojne poslanice u kojima tumači kršćanski nauk zajednicama koje je osnovao.

Kao pouku današnjeg blagdana mogli bismo istaknuti upravo univerzalni poziv na obraćenje. Bogu i njegovoj milosti ništa nije nemoguće. Nema toga grijeha koji On ne može i ne želi oprostiti, i nema takvoga grešnika kojega Njegova Milost ne može pretvoriti u sveca. Sve što je potrebno jest prepustiti se njegovoj Milosti. Neka ta činjenica i nama bude utjeha u teškoćama i kušnjama našeg svakodnevnog života.

Zanimljivo je da se u ikonografiji ovaj događaj uvijek prikazuje pomalo dramatično. Naime, sveti Pavao, odnosno Savao, prikazuje se kako zasljepljen božanskom svjetlošću, obično pada s konja, iako u Djelima apostolskim uopće nema spomena o nikakvom konju!

 

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori