Cijene nafte pale zbog straha od korona virusa

Vrijeme:1 min, 46 sec

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 62 dolara budući da je širenje novog korona virusa u Kini podsjetilo trgovce na epidemiju SARS-a koja je odvratila ljude od putovanja, zakočivši svjetsko gospodarstvo i potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 88 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,33 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,38 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 89 centi nižoj cijeni, od 55,85 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,64 dolara.

Trgovce je jučer uznemirila prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) o višku u opskrbi u prvoj polovini ove godine. Dodatni razlog za zabrinutost bile su vijesti o širenju novog korona virusa u Kini zbog mogućeg negativnog utjecaja na gospodarstvo i na potražnju za naftom.

Kina je danas uvela karantenu u tri grada, ishodišta epidemije koja je podsjetila na epidemiju teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) u 2002. i 2003. godini, također u Kini. I SARS je zakočio rast svjetskog gospodarstva, odvraćajući ljude od putovanja.

“Glavni je pokretač temeljnih faktora zapravo strah od virusa”, konstatira Olivier jakob iz savjetodavne tvrtke Petromatrix.

Slučajevi povezani s novim korona virusom zabilježeni su čak i u Sjedinjenim Državama a globalna tržišta dionica dodatno uznemiruje približavanje kineske Lunarne nove godine kada milijuni Kineza putuju kako unutar zemlje tako i u inozemstvo.

Kako bi ograničio širenje virusa, Peking je danas otkazao proslavu Nove godine i druge javne manifestacije, uključujući dva tradicionalna hramska festivala.

Bolest je do sada odnijela 17 ljudskih života, a virusom je zaraženo više od 630 ljudi.

“Ako se kriza razvije u epidemiju nalik na onu SARS-a, procjenjujemo mogući nagli skok cijena nafte za do pet dolara po barelu bazirano na kretanjima cijena nafte u duljem vremenskom razdoblju”, napisali su u bilješci klijentima analitičari JPM commodities Researcha.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 64,66 dolara, što znači da je bila 60 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori