PLENKOVIĆ ČESTITAO VUKŠIĆU: “Vjerujem da ćete raditi na dobrobiti, izgrađivanju zajedništva i snaženju položaja naših sunarodnjaka u BiH”

Vrijeme:1 min, 28 sec

Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je u četvrtak novome vrhbosanskom nadbiskupu koadjutoru Tomi Vukšiću, čije bi imenovanje moglo biti uvod u najznačajnije promjene u hijerarhiji Katoličke crkve u BiH u posljednjih dvadeset godina.

Papa Franjo imenovao je Vukšića, sadašnjeg vojnog ordinarija u BiH, za nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije, potvrdio je u srijedu tiskovni ured Svete Stolice.

“Vjerujem da ćete u svom daljnjem predanom pastoralnom služenju raditi na njihovoj dobrobiti, izgrađivanju zajedništva i snaženju položaja naših sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini”, rekao je Plenković, priopćila je vlada.

Imenovanje Vukšića uslijedilo je u trenutku kada je kardinal Vinko Puljić, sadašnji vrhbosanski nadbiskup, najavio kako će 2021. zbog navršenih godina zatražiti umirovljenje.

Pomoćni biskup vrhbosanski msgr Pero Sudar prošle je godine umirovljen, također na osobni zahtjev, pa bi Vukšićevo imenovanje moglo predstavljati uvod u najznačajnije promjene u hijerarhiji Vrhbosanske nadbiskupije ali i Katoličke crkve u BiH u cijelosti u protekla dva desetljeća.

I banjolučki biskup Franjo Komarica naznačio je kako će zatražiti umirovljenje a mostarski biskup Ratko Perić odavno je stekao uvjete za mirovinu no Sveti Otac još nije imenovao njegova nasljednika.

Biskupi koadjutori u pravilu se imenuju kao osobe s pravom preuzimanja biskupske časti.

Msgr Vukšić (66) je rođen u Studencima, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon što je pohađao filozofsko-teološki studij u Sarajevu bio je zaređen za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije 1980. godine. Bio je župni vikar u katedrali u Mostaru od 1980. do 1982. a magisterij iz ekumenske teologije stekao je na Papinskom orijentalnom institutu te onaj iz kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana.

Doktorirao je u Rimu na temu „Odnosi među katolicima i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1903.“

Za vojnog biskupa postavljen je 2011. godine kada je i utemeljen Vojni ordinarijat u BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori