JEDNOSTAVNIJE OD CJEPIVA ZA HIV ILI MALARIJU: Cjepivo protiv koronavirusa stiže za najmanje godinu dana

Vrijeme:1 min, 1 sec

Razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa trajat će najmanje godinu dana, objavio je Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

U Kini se broj pacijenata zaraženih koronavirusom popeo na 517, a 17 je ljudi umrlo, objavile su kineske vlasti u četvrtak.

Direktor GAVI-ja Seth Berkley rekao je da stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiologiji nove bolesti da bi mogli valjano procijeniti rizik u ovom trenutku.

“Dobra vijest je da su znanstvenici već sekvencionirali i objavili genom virusa, što je omogućilo da nekoliko organizacija u svijetu počne raditi na cjepivu”, rekao je Berkley za agenciju dpa.

Jednostavnija cjepiva od onih za malariju ili HIV

Cjepiva koja bi štitila od koronavirusa puno je jednostavnije razviti od onih za bolesti poput malarije ili HIV-a, dodao je.

Berkley je kazao da će ipak “trebati mjeseci prije nego što se provedu prva klinička ispitivanja i najmanje godina dana prije nego što bi cjepivo moglo biti dostupno za uporabu”.

GAVI je neprofitno partnerstvo koje surađuje s vladama, poslovnim ljudima, Svjetskom bankom, humanitarnim organizacijama i nevladinim organizacijama kako bi ispunilo ciljeve o procjepljivanju.

Osim u Kini, koronavirus zabilježen je na Filipinima i Tajvanu, u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, SAD-u, Hong Kongu i Macau.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)