Brisani prostor – N Piskač: EU 2020. HR – Novi primjer hrvatske uspješne priče…

Vrijeme:4 min, 46 sec

Skupi agitprop pun ispraznica

Kad je Kominterna poslala druga Tita da se samoustoliči na mjesto generalnog sekretara PiskačKomunističke partije Kraljevine Jugoslavije, nije mogla ni sanjati kakvoga je ekonomskoga maga podarila „ovim prostorima“. On je odmah te, ako se ne varam godine 1937. utemeljio partijski Agitprop. Dijalektičkim razvojem Agitprop je postao unosan, full of life – bussines. Posao za odabrane. Posao plaćen državnim novcima. Posao oslobođen tržišnoga natjecanja. Posao za podobne.

Primjer uspješne priče…

Pogledajmo podatke jednoga spota u trajanju od tri minute i 9 sekundi namijenjenoga eurobirokratskoj eliti. Ukupno 189 sekundi plaćeno je 1.390.568,83 kuna javnoga novca. Jedna sekunda promotivnoga spota za potrebe agitacije i propagande hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije plaćena je 7.357,50 kuna, okruglo 1.000 eura. Spot je dostupan na poveznici. No, njegova osnovna funkcija, pogledali ga platiše ili ne, već je odrađena. Bio je sastavnim dijelom scenarija svečanosti upriličene povjerenicima Von der LeyenEuropske komisije na početku njihova sastanka s ministrima hrvatske Vlade održanoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. „Računamo na vaše iskustvo, Hrvatska je dobar primjer uspješne priče“, kazala je u NSK-u šefica EK Ursula Von der Leyen.

Sudeći po mjestu održavanja sastanka, NSK, očekivalo bi se da će se u spotu pojaviti otac hrvatske književnosti Marko Marulić. Ili putokaz ispravnog odnosa prema totalitarizmima bl. Alojzije Stepinac. Ili obnovitelj hrvatske državnosti Franjo Tuđman. Ili bilo koji branitelj s područja „predziđa kršćanstva“. Nema nikoga od stoljeća sedmoga do danas osim Nikole Tesle. Nema, ruku na srce, ni Tita, pripušten je samo njegov duh. Ne samo kroz agitpropovski spot. U Rijeci se pod krinkom kulture i Europe, te pod budnim okom Ministarstva kulture obnavlja njegova velejahta Galeb, a planira se i postavljanje crvene petokrake na riječki Neboder, spomenik kulture. Hrvatsko predsjedanje iskorišteno je (i) za afirmaciju Agitpropa, Tita i komunističke crvene petokrake. Europi i tuzemstvu treba pokazati da jedan totalitarizam u Hrvatskoj diše punim plućima – full of life.

U svijetu punom izazova…

Povjerenici Europske komisije u NSK uopće nisu skužili o čemu se radi. Nitko nije reagirao. To će reći da su i za njih, a ne samo za hrvatsku političku glavnu struju, europske deklaracije i rezolucije o potrebi osude svih totalitarnih režima Hribarsasvim neobvezujuće. Njih se nadomješta hrpom fraza, ispraznica i parola, kojima obiluje i masno plaćeni spot za jednokratnu uporabu. Ne znam tko je pisao scenarij za besmisleni spot EU 2020 HR, ali je poznato da ga je navodno režirao kontroverzni režimski redatelj i ravnatelj Hrvoje Hribar. Spot nije prošao redovnu tržišnu proceduru.

Ništa nije prepušteno slučaju, to jest slobodnom audio vizualnom tržištu. Kako piše narod.hr ova operacija suvremenoga agitpropa provedena je u sinergiji više čimbenika: „Odluka o izradi spota donesena je na temelju sporazuma između Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Ministarstva vanjskih i europskih poslova kojim je određeno kako će HTZ tijekom predsjedanja, a s obzirom na pojačanu aktivnost, u suradnji s državnim tijelima provoditi razne marketinške i druge aktivnosti koje mogu biti korisne za promociju Hrvatske, izvijestio je za T-portal Sanjin Soldatić, voditelj Službe za komunikacije i kulturne aktivnosti MVEP-ovog Tajništva Predsjedanja RH Vijećem EU 2020. Natječaja za izradu spota nije bilo zato jer se, kako tumače iz MVEP-a, radi o autorskom djelu za koje je predviđeno izuzeće od nabave“. Iako nije bilo javnoga natječaja spot završava parolama: „Mi smo Europa. Snažna Europa u svijetu punom izazova“.

Rekonstrukcija operacije „spot“

Kad su se Europa i Hrvatska odrekle slobodnoga tržišnog natjecanja? Kad je pak snažna Europa bila izvan svijeta punog izazova? Na ta i slična pitanja nema odgovora. Isti izvor navodi kako je nastao spot. Izgleda da je u pitanju više vanjskopolitičko-turističkih režisera i scenarista, što bi moguće moglo opravdati enormno visoku cijenu trominutnog uratka. „’Naime, radi se o pružanju usluga u kojem je izražen umjetnički koncept, prije svega temeljen na autorskom izričaju redatelja i za koji je scenarij izrađen na temelju smjernica koji su zajedno s MVEP dale stručne službe HTZ-a’, rh eznavodi Soldatić, dodajući da je ‘konačnu odluku o prihvaćanju ponude donijelo Turističko vijeće kao upravljačko tijelo HTZ-a na sjednici vijeća održanoj 12. prosinca 2019.’“

Rekonstruirajmo cijelu operaciju. MVEP je napisalo „smjernice“ scenarija zatraživši stručnu pomoć HTZ-a. Smjernice su diskrecijskim pravom u dosluhu s pozitivnom diskriminacijom prema režimskoj manjini predane Hribaru i samo njemu. On je na temelju smjernica smislio umjetnički koncept i izradio „ponudu“. Ponudu (jednu, jedinu i jedinstvenu) zajedno s umjetničkim konceptom poslao je Turističkoj zajednici. Jedinu ponudu prihvatilo je stanovito Turističko vijeće. Ono je i samo moglo napraviti spot od ostataka prethodnoga spota Full of life i uštedjeti milju i četristo tisuća kuna. Ovako pak Hribar je od 12. prosinca 2019. pa najkasnije do sastanka u NSK (10. siječnja 2020.) udarnički radio ne bi li realizirao smjernice obogaćene vlastitim umjetničkim konceptom. Taj rad od nepunih mjesec dana koštao je 1.390.568 kuna i 83 lipe. Toliko ne iznose godišnji proračuni namijenjeni za sufinanciranje filmova koji promiču vrijednosti Domovinskog rata, temelja moderne hrvatske države smještene u snažnoj Europi u svijetu punom izazova.

Doista, riječ je o „primjeru uspješne priče“.

Čime je Hribar zaslužio ovako veliko povjerenje dva ministarstva inkluzivne vlade i Hrvatske turističke zajednice? Teško je povjerovati da mu je u zasluge ušlo HAVC-ovo sufinanciranje za vrijeme njegova šefovanja protuhrvatskog filma 15 minuta – Masakr u Dvoru, ali ni to ne treba posve isključiti. I u staroj inačici agitpropa nikad se nisu znali svi pravi redatelji i scenaristi, osobito ne financijski motivi njihova „umjetničkog koncepta“ i „autorskog izričaja“. Stoga je agitprop od 1937. uvijek pisao smjernice, pronalazio podobnog redatelja i scenaristu i zatvarao financijsku konstrukciju na veselje odabranih, koliko koštalo da koštalo. Vlada je skupi spot postavila na youtube. Komentari na spot su „isključeni“. Lajkanje je dopušteno. I lajanje na mjesec, također.

Nenad Piskač

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori