SULEJMANI, “UČITELJ” MUDŽAHEDINA U BiH: “Počinili su najmasovnija ritualna ubojstva na svijetu”

Vrijeme:2 min, 52 sec

Stručnjak za borbu protiv radikalnog islama Dževad Galijašević izjavio je da je iranski general Kasem Sulejmani, kojega su nedavno ubile SAD, bio uključen i u opremanje mudžahedina na području odgovornosti Šefika Džaferovića, aktualnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, gdje im je dopremao oružje preko Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Galijašević je za Večernje novosti naveo da je Džaferović poslije rata odmah prebačen u tajnu službu AID za generalnog tajnika i imao je uvid u sve ratne dokumente iz svoje zone djelovanja i ostalih, i mogao je s njima raditi što god hoće.

– Iako se na suđenjima generalima takozvane Armije BiH spominjalo njegovo ime, nikada nije bio optužen za ratni zločin, što je veliki propust pravosuđa u Haagu, ali bi se dalo diskutirati o tome da li je i namjeran – kazao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, u zoni odgovornosti Džaferovića za vrijeme rata u BiH mudžahedini su počinili monstruozne zločine nad Srbima.
– Odsječeno je na stotine glava srpskih zarobljenika i to su najmasovnija ritualna ubojstva na svijetu – tvrdi Galijašević.

Naglasio je da je Džaferović kao šef sigurnosnih službi znao za sve zločine i da je imao dostupne transkripte razgovora mudžahedina, ali da nije reagirao da bi spriječio zločine nad Srbima u Vozući.

– Sulejmani je tijekom čitavog rata na području središnje Bosne dolazio i obučavao mudžahedine, ali i odlazio u Sarajevo i obučavao pripadnike tajne službe Alije Izetbegovića AID – kazao je Galijašević.

Večernje novosti pišu da je Sulejmani, kojega su nedavno ubile SAD, boravio u BiH u više navrata od 1993. do 1995. godine, i to najčešće u širem području Zenice, gdje je djelovao ozloglašeni odred El mudžahedin, koji se nalazio u zoni odgovornosti Džaferovića.

Prema tvrdnjama sugovornika lista, Džaferović je kao ratni šef ili načelnik Centra službi sigurnosti Zenice bio upoznat s djelovanjem iranskog generala i s masovnim ratnim zločinima islamskih ekstremista nad Srbima.
List podsjeća da dokumenti Kongresa SAD-a govore o tome da je Sulejmani imao BiH u fokusu, te napominje da je američki Kongres u svojoj rezoluciji od 9. siječnja ove godine naveo da je iranski general namjeravao izvesti napade na veleposlanstva SAD-a u Bagdadu, u Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj…

Šef Srpskog kluba u Zastupničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić je rekao da je Republika Srpska svjesna toga tko predstavlja Bošnjake u Predsjedništvu BiH.

Dodao je da je zanimljivo kako je svijet bio licemjeran, žmireći na zločine nad Srbima za vrijeme rata i na ukazivanje na radikalni islam, a da se sada, kada je ovo postao globalni problem, vraća priča i na BiH.

Član Odbora za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske Kostadin Vasić je rekao za Novosti da je ista matrica kod svih ratnih kadrova SDA, te da se sve linije te stranke bile povezane s Iranom i ekstremnim islamistima.

List je ranije objavio da je od diplomatskih izvora u Sarajevu dobio informaciju da se Džaferović susreo sa Sulejmanijem 1994. godine, te da je jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka već 1992. godine imao u Armiji BiH 20 svojih specijalca, a kasnije je dodatno angažirao još pripadnika Iranske nacionalne grade, koji su bili stacionirani u Kaknju, Visokom, Zenici, Fojnici i na Igmanu.

Uz napomenu da je Džaferović napao Novosti, jer su u broju od ponedjeljka, 13. siječnja, pisale o tome da je tijekom u rata u BiH sa Sulejmanijem koordinirao akcije protiv Srba, list ocjenjuje da ni ovoga puta nije izostala mantra o “velikoj Srbiji” i “genocidu”.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo