SASTANAK U BERLINU PLENKOVIĆ I MERKEL: Nada u nastavak proširenja EU

Vrijeme:1 min, 50 sec

Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković izjavili su da se nadaju da će doći do pomaka u otvaranju pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije s EU-om na samitu koji u svibnju organizira predsjedateljica Unije Hrvatska.

Unija je obećala da će početi pregovore s dvije istočnoeuropske države, ali su Francuska, Danska i Nizozemska to blokirale na europskom samitu u listopadu.
Merkel i Plenković su o zastoju u proširenju Unije razgovarali u Berlinu tijekom posjeta hrvatskog premijera Njemačkoj.

– Summit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Zagrebu je vrlo važna stvar zbog problema s početkom pregovora S. Makedonije i Albanije. Nadamo se da ćemo na sastanku na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana postići pomake na tom polju, rekla je Angela Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.

Plenković također optimistično gleda na samit koji će se održati 5. i 6. svibnja u Zagrebu.

– Ovaj summit će dati realnu perspektivu u odnosima EU-a sa zemljama u susjedstvu kako bi znali kojom dinamikom će se ove zemlje kretati prema članstvu, rekao je Plenković.
Njemačka kancelarka izjavila je da je Hrvatska na putu prema Schengenu postigla mnoge uspjehe.

– Mogu samo reći da je ostvarila veliki napredak prema konačnom pristupanju schengenskom prostoru, kazala je Merkel.

Hrvatski premijer Plenković istaknuo je da Hrvatska radi na dva područja – na strategiji uvođenje eura te pristupanju schengenskom prostoru.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o koordinaciji predsjedanja EU-om i potvrdilo želju da zajednički rade na rješavanju problemima poput Brexita i dugoročnog proračuna EU-a. Njemačka će 1. srpnja preuzeti od Hrvatske rotirajuće predsjedanje EU-om.

Hrvatski premijer je istaknuo kako dvije zemlje godinama njeguju izvrsne bilateralne odnose. Spomenuo je da je u Hrvatsku prošle godine stiglo tri milijuna njemačkih turista koji su ostvarili više od 21 milijun noćenja.

Istaknuo je kako je prošle godine potpisan akcijski plan za jačanje odnosa urodio novim gospodarskim projektima, uključujući gostovanje 50-ak hrvatskih kompanija na sajmu poljoprivrede Zeleni tjedan gdje je Hrvatska ove godine zemlja partner.

Ovogodišnji Zeleni tjedan bilježi rekordan broj izlagača od njih 1.800 iz 72 zemlje. Na hrvatskom štandu će se pod sloganom “Kultura agrikulture” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore svojim proizvodima predstaviti pedesetak izlagača.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo