Plenković o kritikama: U mojim potezima nema ničeg lijevog

Vrijeme:6 min, 52 sec

Plenković odgovorio kritičarima

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u petak je odbacio tumačenja da je HDZ pod njegovim vodstvom otišao previše “lijevo” te ustvrdio da je njegova Vlada odgovornom politikom osigurala političku stabilnost i gospodarski rast.

Vodim stranku zaista na transparentan način, po meni na politički vrlo uspješan način, rekao je Plenković te je, Plenkikomentirajući kritike mogućih protukandidata za najvišu stranačku funkciju, ocijenio kako u njegovim potezima nema ničeg “lijevog”.

Za predstojeće unutarstranačke izbore Plenković je rekao će oni biti održani na vrijeme,prenosi HRT.

Govoreći o svom mandatu na čelu stranke i Vlade naglasio je da je na parlamentarnim izborima 2016. pobijedio obećavši vraćanje političke stabilnosti.

“To je načelo kojeg se držimo i ostvarujemo ga s onima s kojima možemo pronaći zajedničke dodirne točke u programskom radu Vlade – mislim na parlamentarnu većinu – koje su dobre za naše građane. Bez parlamentarne većine nema ni realizacije ni jednog projekta, ne bi bilo zdravog gospodarskog rasta, vraćanja Hrvatske na investicijski kreditni rejting, apsorpcije EU fondova na razini od 83 posto, jačanja položaja branitelja, vojske, policije, ne bi bilo ulaganja u energetske i prometne projekte… sve to osigurava politička stabilnost, rekao je.

Istaknuo je da je u mandatu njegove Vlade ostvaren gospodarski rast od 3 posto i to bez zaduživanja, da se potiče gospodarstvenike u Hrvatskoj da ulažu i da time generiraju rast i nova radna mjesta, da su rasle mirovine, plaće, donesene su mjere demografske revitalizacije, da se rješavaju problemi u socijalnoj skrbi i zdravstvu, kao i da je ojačan međunarodni položaj Hrvatske.

Istovremeno je HDZ, dodao je, stranka bez ikakvih kredita, obveza te je na vlasti u 50 posto jedinica lokalne i područne samouprave, 12 županija, ima većinu u Saboru i vodi Vladu.

Problem s “uvrijeđenom desnicom” uslijedio je nakon jedne kadrovske odluke

Na primjedbe oponenata da stranku vodi u krivom smjeru odgovara da je to njihovo mišljenje.

“Htio bih čuti koji su elementi vrijednosnog ili programskog sustava HDZ-a koji su u krivom smjeru, rekao je te dodao da bi volio čuti jedan konkretan primjer “što je to lijevo u odnosu na program HDZ-a i Vlade.

Ponovno je odbacio tumačenja da je usvajanje Marakeškog sporazuma te Istanbulske konvencije “odlazak u lijevo i ocijenio da je cijeli problem s desnicom koja je, kako je rekao “nešto uvrijeđena, u tome što je umjesto Zlatka Hasanbegovića ministricom kulture postala Nina Obuljen Koržinek.

“Pogledajte je li itko išta rekao prije tog kadrovskog odabira i gledajte politiku nakon. To je bit. Dakle, nema ideologije, to je sve izmišljena priča, nataložena, koju je ubacio u eter netko drugi 2016., a nakon te kadrovske odluke preuzeli oni koji sada nama imputiraju da smo se udaljili. Nismo, ocijenio je Plenković.

Podsjetio je da je usvajanje Istanbulske konvencije bilo i dijelom programa predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović 2014. godine te da je u programu HDZ-a bilo i prije nego je on postao predsjednik.

“Zašto tada bilo tko, tko je sjedio na stranačkim tijelima i usvajao taj program, nije digao ruku i rekao ‘Ja se ne slažem, imam neki problem, to će nas odvesti u lijevo’. Nitko, ali baš nitko nije zucnuo o tome, dodao je.

Prokomentirao je i kritike zbog koaliranja s HNS-om te rekao da je HNS narodnjačka, liberalna stranka te da tu suradnju treba “gledati programski.

“Što je problem? Da li mogu u Njemačkoj surađivati CDU i CSU s liberalima. Pa valjda mogu. Jel’ možemo mi – možemo . Pa s kim ćemo drugo? Tko ostaje? Jel’ onda oni hoće da idemo s SDP-om? Dakle, nek’ se malo odrede i preciziraju. Floskule i nabacivanja ćemo sada razgrtati i unutar HDZ-a malo čvršće, žešće, argumentiranije nego što smo to činili do sada, jer smo zaokupirani važnim temama a to je Vlada upravljanje zemljom, poručio je Plenković.

Podsjetio je da je do suradnje s HNS-om došlo nakon “najvećeg mogućeg nelojalnog poteza Mosta, kada su ljudi koji sjede u Vladi digli ruku da se kolegu izbaci iz Vlade”.

“To je bez presedana, to se nikada u hrvatskoj političkoj povijesti rada Vlade nije dogodilo. I vi nemate izbora – zahvaljujete se na suradnji odmah i gledate s kim možete surađivati, a saborska struktura je takva kakva je izabrana 2016.. Svi ti koji su išli na ovoj ili onoj listi skupa – pa što? Išli su na našoj listi Zekanović, Esih i Hasanbegović pa nisu više s nama. Otišli su negdje drugdje, rekao je Plenković.

Upitao je i je li “lijevi ili “desni potez vraćanje Hrvatske vojske u Vukovar, Sinj, Ploče, Varaždin, Pulu. “Je li čuvanje hrvatske granice bez da dižem žilet-žicu prema Hrvatima u BiH potez lijevi ili desni? Ili je domoljuban i gleda za time da i sutra moram voditi računa da će mi BiH biti susjedna država zauvijek i da moramo graditi odnose i da moram voditi računa da su mi Hrvati s druge strane granice ne samo isti narod, nego su konstitutivan narod u toj zemlji, naglasio je.

Sve su to, ustvrdio je, visokodomoljubni, nacionalni, državotvorni, ozbiljni potezi. “Nema tu ničeg ‘lijevog'”, poručio je.

Vezano uz najavu izabranog predsjednika Zorana Milanovića da će njegova inauguracija biti održana na Pantovčaku, a ne kao do sada na Markovom trgu, rekao je kako “svatko ima neki svoj stil”. “Meni to ništa ne smeta, dodao je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je u petak novinarima u Saboru da HDZ ima 220.000 članova, kako još ne zna tko će sve biti kandidati na unutarstranačkim izborima i treba pričekati kandidature.

HDZ ima 220.000 članova, a tko će biti kandidati još ne znam, rekao je Brkić na pitanje – tko će biti njegov kandidat na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima.

Upitan hoće li se s Mirom Kovačem, Davorom Ivom Stierom i Ivanom Penavom ujediniti protiv premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, Brkić je kratko poručio: Cijeli HDZ je ujedinjen.

Na pitanje hoće li podržati Plenkovića kazao je da on sa svima surađuje.

Saborski zastupnik HDZ-a i politički tajnik stranke Ante Sanader je negirao da u stranci postoje podjele, rekavši da je na stranačkim izborima uvijek bilo više kandidata.

“Kakva podjela. Pa HDZ je demokratska stranka 30 godina. Znate da je u svim našim izborima bilo više kandidata. To je poželjno, to je festival demokracije”, kazao je politički tajnik HDZ-a Sanader, odgovarajući ‘misli li da kandidaturom vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave za višu poziciju u HDZ-u, na jednoj strani stranke dolazi do podjela’.

Poručio je kako je to bolje što bude više kandidata na unutarstranačkim izborima. Što više to bolje, rekao je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić najavio je danas da bi se već na idućoj sjednici Predsjedništva stranke mogao naznačiti datum održavanje izbora.

“Unutarstranački izbori održat će se u skladu sa Statutom u utvrđenim rokovima, a nakon donošenja odluke bit će dovoljno vremena za provođenje svih procesnih radnji kako bi se izbori održali na najvišoj mogućoj demokratskoj razini”, najavio je Bačić.

Na pitanje ide li veći broj potencijalnih kandidata desnog krila HDZ-a u prilog Andreju Plenkoviću, Bačić je kazao da ne razmišlja na taj način nego je bitno da stranka kroz unutarstranačke izbore omogući svakom članu zainteresiranom za obnašanje bilo koje dužnosti da se za nju kandidira.

“Bilo kakvo razmišljanje je li riječ o malom ili velikom broju kandidata bilo bi nedemokratski. Ne pada mi na pamet zamjeriti bilo kome zbog toga što se kandidirao”, istaknuo je.

Od Resslera očekuje pojašnjenje izjave

Bačić, međutim, od Karla Resslera očekuje da pojasni svoju izjavu kako “nitko nema njegovu a priori bianco podršku”, jer ga to i osobno zanima.

“Ressler je mlad, pametan i perspektivan političar, a njegov stranački legitimitet proizlazi iz njegovog dugogodišnjeg odnosa s predsjednikom HDZ-a i iz tih razloga bih htio da mi pojasni kako i na koji način je dao takvu izjavu”, kaže Bačić.

Vrlo brzo će biti otvoren proces izbora za predsjednika i ostale dužnosti, dodao je. Svatko tko se osjeća pozvanim i sposobnim preuzeti odgovornost za vođenje najjače političke stranke u Hrvatskoj imat će priliku predstaviti se u izbornoj kampanji.

“Držim da ćemo na tim izborima pokazati demokratičnost HDZ-a koju nije imala niti ima nijedna politička stranka, a to će HDZ legitimirati kao jedinu stranku za vođenje Hrvatske. Upravo to ćemo pokazati kroz unutarstranačke izbore”, uvjeren je Bačić.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori