SVETAC DANA “Sveti Marcel I.”

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

 

utorak, 16. siječnja 2024.

Rimljanin, trideseti papa, neustrašivi ispovijednik prave vjere.

Danas slavimo svetoga Marcela I., papu s početka 4. stoljeća, koji se ni u najžešćim progonima kršćana za cara Dioklecijana nije odrekao svoje vjere. Bio je trideseti papa po redu, na papinskoj stolici sjedio je vrlo kratko, a zbog sličnosti imena često ga poistovjećuju s prethodnikom, papom Marcelinom.

Marcel je rođenjem Rimljanin, a datum njegova rođenja nije nam poznat. Otac mu se zvao Benedikt. Zbog sličnosti imena često ga poistovjećuju s prethodnikom, papom Marcelinom, ali između njih dvojice papinska je stolica dvije godine bila prazna. Ni točno vrijeme njegova pontifikata nije nam poznato, neki kažu da je na papinskoj stolici bio samo jednu godinu, dok drugi tvrde da je papinsku službu obavljao od 306. do 309. godine. Progoni kršćana polako su se već smirivali pod carem Maksencijem. Marcel si je uzeo zadatak srediti stanje u progonima uzdrmanoj kršćanskoj zajednici. Rim je podijelio na dvadeset i pet područja, danas bismo rekli župa, na čelo kojih je stavio prezbitere, koji su bili odgovorni za dijeljenje sakramenata. Kupio je i novo zemljište za kršćanske ukope.

Goruće pitanje kršćanske zajednice bilo je kako postupiti s onim kršćanima, takozvanim „lapsima“, koji su za vrijeme progonstva pod prijetnjama mučeništva ili smrti pristali prinijeti žrtve poganskim bogovima. Marrcel je bio među onima koji se nisu odrekli svoje vjere i koji nisu pristali prinijeti žrtve idolima pa ni pod prijetnjom smrti, te je imao malo razumijevanja za one koji su bili manje hrabri ili čvrsti u svojoj vjeri. Oni koji su kao Marcel ostali postojani u svojoj vjeri bili su u manjini, pa je između dviju kršćanskih skupina uskoro došlo i do nasilja. Car Maksencije zahtijevao je od Marcela fleksibilnost u postupanju s „otpalim“ kršćanima, a kad je Marcel to hrabro odbio, prognan je 309. godine, te je u progonstvu uskoro i preminuo, vjeruje se upravo na današnji datum. Nije podnio mučeništvo u klasičnom smislu riječi, ali ga ipak neki zbog njegove nepokolebljivosti i nedaća pretrpljenih zbog Kristove vjere svrstavaju u red mučenika.

hkm.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori