DŽEBA ZA HMS: Slučaj Fejzić potvrdio da se mora raditi na izmjenama Izbornog zakona, Tužiteljstvo BiH mora reagirati

Vrijeme:5 min, 43 sec

Postupak Edima Fejzića, izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koji je snimljen kako kupuje glasove da bi dospio na tu funkciju, za Hrvatski Medijski Servis komentirao je Damir Džeba (HDZ BiH), izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Džeba je istkano da ovaj slučaj šalje tri ključne poruke; prva je da se mora pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH te da je Ustavni sud BiH u predmetu „Ljubić“ donio pravednu odluku; druga je poruka upućena Tužiteljstvu BiH da odmah krene u rješavanje „slučaja Fejzić“, a treća se tiče odnosa Bošnjaka i Hrvata u BiH te potrebe da Bošnjaci prestanu s praksom biranja hrvatskih političkih predstavnika.

Džeba kaže da iz slučaja Edima Fejzića možemo iščitati jako puno poruka, koji je stereotipan usporedimo li ga sa svime što se događa na političkoj sceni u BiH.

„Iščitavam tri aspekta ovoga što se dogodilo. Prvi je de facto kriminal, kojega je dopustio Izborni zakon BiH, isplivao do te mjere da je još jednom, u potpunosti potvrdio ispravnost politike i posvećenja izmjenama Izbornog zakona“.

Potrebno izmijeniti Izborni zakon

Džeba dodaje da je to prepoznao i Ustavni sud BiH koji je donio odluku da je dosadašnji način izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH koji je diskriminatoran i neustavan.

-Slučaj Edima Fejzića jednostavno je samo potvrdio da su nama prijeko potrebne izmjene Izbornog zakona. Ova osoba (Edim Fejzić, op.) po drugi je puta uzurpirala poziciju u Domu naroda u Klubu Hrvata, istaknuo je Džeba.

U županijsku skupštinu ušao sa 319 glasova

Napominje da je Fejzić istu stvar uradio po drugi put, koristeći isti obrazac. HDZ-ov parlamentarac napominje da u Bosansko-podrinjskoj županiji, prema popisu stanovništva iz 2013. godine živi 24 Hrvata, a sam Fejzić je dobio 319 glasova. Tako je izabran u županijsku Skupštinu koja ga je izaslala u Dom naroda PFBiH.

„Fejzić je u Skupštinu ušao s 319 glasova glasova, a u Goraždu imamo 24 Hrvata pa je jasno da je on tu gdje je kupujući glasove novcem“, rekao je Džeba pojašnjavajući da je slučaj Fejzić zapravo udruženi poduhvat izbornog inženjeringa s Bošnjacima.

-Mislim da će ovo,u konačnici, najviše štete napraviti Bošnjacima i bošnjačkim političarima ako budu ustrajavali ma tome da su lažno predstavljanje, izborni inženjering i krađe nešto na čemu BiH može temeljiti svoj društveni i javno-politički život.

Bošnjaci najodgovorniji

Dužnosnik HDZ-a BiH za HMS kaže da, referirajući se na Edima Fejzića, Bošnjaci i bošnjački politički predstavnici moraju shvatiti da kao najbrojniji narod u BiH imaju i najveću odgovornost u njoj.

„Šutnja političara i institucija za ovakve stvari šalje poruku i drugima da se isto ponašaju“; rekao je Džeba navodeći primjer:

-Netko je vidio da Edim Fejzić, lažno predstavljajući se kao Hrvat, iz Skupštine može ući u Klub Hrvata u Domu naroda, uživati sva prava, a on nikakve obaveze nema. Kada kažem prava mislim na financijski aspekt, odnosno koristoljublje jer tu ne vidim nikakve poštene priče“, rekao je Džeba.

Džeba pojašnjava da su slučajem Fejzić ohrabrena i dvojica „Hrvata“ (Anel Šahinović i Ramiz Halkić) iz Unsko-Sanske županije da uzurpacijom hrvatskih pozicija politički i financijski prosperiraju.

„Ovime su ohrabreni Anel Šahinović i Ramiz Halkić iz Skupštine Unsko-sanske županije pa su se ova dva Bošnjaka svađala koji će od njih dvojice biti Hrvat i ‘predstavljati’ ih. Kada ne sankcioniramo ovakve postupke, misleći na državu i institucije, dajemo ljudima ideju da se bave ovakvim izbornim inženjerinzima i krađom“, istaknuo je Džeba.

Ispravnost politike HDZ-a i HNS-a

Sugovornik HMS-a dodaje da se u malim izbornim jedinicama događaju izborni inženjerinzi i krađe iz čega se rađaju kriminal i korupcija pa je poručio Tužiteljstvu BiH da se konačno ozbiljnije pozabavim ovakvim radnjama.

„Slučaj Fejzić potvrda je ispravnosti politike HDZ-a BiH i HNS-a da trebamo izmijeniti Izborni zakon BiH. Također je poruka Tužiteljstvu BiH da se konačno mora početi baviti ovakvim stvarima i u startu sankcionirati takve stvari. Kada institucije ne rade svoj posao to ohrabruje i inspirira ljude d dođu na ovakve sramotne i neprihvatljive ideje“, rekao je Džeba.

Prestati s “komšićizacijom” BiH

Džeba je u izjavi za HMS još jednom poručio političkim predstavnicima Bošnjaka, ali i bošnjačkim biračima da Hrvatima ne biraju političke predstavnike jer daljnja „komšićizacija“, kako kaže, Bosni i Hercegovini ne može donijeti ništa dobro.

„Treća poruka ‘slučaja Fejzić’ upućena je bošnjačkom narodu kao najbrojnijem u BiH, ali i bošnjačkim političarima, prestanu sa zloupotrebama izbornog procesa, da se prestane s izbornim inženjeringom te da konačno prestanu malobrojnijem hrvatskom narodu birati političke predstavnike. Time BiH ne otvara nikakvu perspektivu da može krenuti naprijed kako bismo imali poštene društvene i političke odnose“, dodajući da je vrijeme da se prestane sa „komšićizacijom“ BiH.

“Izronio” iz Platforme

Upitan smatra li da će zbog kupovine glasova Fejzić podnijeti ostavku na mjesto izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH Džeba je uvjeren da neće.

„Radi se o osobi koja sigurno neće vratiti mandat. To je nešto što je ustaljena politička praksa likova koji su izronili iz projekta koji se zvao ‘Platforma’. On je boi član stranke gospodina koji je zbog krađe i korupcije završio u zatvoru, Jerke Ivankovića-Lijanovića, pa je iza toga promijenio nekoliko stranaka, a tu se ništa puno nije promijenilo“, rekao je Džeba za HMS te dodao:

-Takvim je ljudima dopušteno da uzurpiraju cijelu političku priču kada je u pitanju zastupanje što se događa na razini Skupštine (BPŽ), a što je još gore, on je iz Goražda izaslan da politički zastupa Hrvate iz Goražda. Niti je on Hrvat, niti ima legitimitet da zastupa te Hrvate, rekao je Džeba.

Pravilnik SIP-a u koliziji s presudom Ustavnog suda

Osvrćući se na uputstvo kojim je Središnje izborno povjerenstvo načinilo pravilnik o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, jer kroz Parlament BiH nisu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, Džeba kaže da je navedeno uputstvo SIP-a u koliziji za presudom Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“.

„Tu najveći problem vidim u način popunjavanja Kluba Srba. Taj klub nije bio popunjen u prošlom mandatu, a također se išlo u pravcu da neće biti popunjen ni u ovom razdoblju zato što nemamo dovoljan broj srpskih zastupnika u Federaciji BiH kako bi iz županija mogli poslati svoje izaslanike u Klub Srba Doma naroda PDFBiH. SIP je napravilo takvo uputstvo da ljudi koji čak nisu ni izabrani u županijske skupštine, a nalazili su se na listama političkih stranaka, su ni krivi ni dužni završili kao izaslanici u Domu naroda“, rekao je Džeba dodavši da je takva praksa van svake pameti pa imamo situaciju da su pojedini izaslanici u Dom naroda dospjeli pukom srećom, izjašnjavajući se kao Srbi, bez ikakvog izbornog legitimiteta.

-Ovo uputstvo SIP-a iz nekoliko je aspekata vrlo, vrlo upitno, čak i nelegalno, jer su oni tehničko sredstvo koje provodi ono što im zakonodavac naloži. Zakonodavac nije donio izmjene i dopune Izbornog zakona na temelju čega bi SIP mogao provoditi izborne procedure, istaknuo je Džeba.

 

B. G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)