PLENKOVIĆ ZA FRANCE 24: Zemljama zapadnog Balkana dat ćemo jasnu europsku perspektivu

0

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je gostujući u televizijskoj emisiji Talking Europe na France 24 da će hrvatsko predsjedništvo kroz zagrebački samit u svibnju zemljama zapadnog Balkana dati jasnu europsku perspektivu, jasan vremenski okvir, ali i metodologiju budućih pregovora.

Ponovio je da se očekuje predstavljanje prijedloga o određenim modifikacijama metodologije pregovaračkog procesa i dodatno izvješće o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije. Nada se da će to dovesti do postizanja “političkog rješenja i vratiti povjerenje tih dviju zemalja prije zagrebačkog samita”.

Na upit hoće li poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima nepovoljno utjecati na HDZ na sljedećim parlamentarnim izborima, premijer Hrvatske je rekao da je “vlada zaslužna za rast gospodarstva, učinila veliki pomak po pitanju veće solidarnosti u društvu i povećanja plaća”.

– Predsjednički izbori su personalizirani izbori. Čestitamo izabranom predsjedniku i cijenimo ono što je naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović učinila zajedno s vladom na međunarodnoj sceni – zaključio je premijer.

Govoreći o izaslasku V. Britanije iz Europske unije, te odnosima nakon Brexita, Plenković je kazao kako EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sljedećih nekoliko mjeseci trebaju “pokazati zrelost” i ispregovarati ključna područja o budućim odnosima do kraja 2020.

Brexit je, uz novi višegodišnji financijski okvir i mogućnosti proširenja Unije, jedan od glavnih izazova predsjedanje Vijećem Europske unije koje je Hrvatska preuzela 1. siječnja. Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi napustiti Europsku uniju 31. siječnja, nakon čega slijede pregovori o budućim odnosima.

Imat će 11 mjeseci za pregovore, a britanski premijer Boris Johnson rekao je kako neće zatražiti produžetak prijelaznog razdoblja, zbog čega Plenković smatra da je sljedećih nekoliko mjeseci potrebno “pokazati dovoljno zrelosti i izabrati ona područja koja se stignu ispregovarati”.

– Sada nam je potrebna jasnoća, predvidljivost i razumno planiranje za naše građane i naše zemlje. To je naš cilj sljedećih nekoliko mjeseci – istaknuo je premijer Hrvatske.

Nakon što Finci nisu uspjeli usuglasiti stajališta zemalja članica o novom europskom proračunu, palica je prebačena Hrvatskoj.

Plenković podsjeća da kompromis treba postići između “razvijenijih zemalja, zemalja koje su u klubu preko 60 godina, onih koje su se kasnije priključile, onih koje su prešle iz nedemokratskog sustava, ušle u EU prije 15 godina ili kao Hrvatska koja je ušla prije sedam godina”.

Kazao je da se manje razvijene zemlje “trebaju postupno približavati standardu života koji imaju najrazvijenije zemlje” i dodao da je potrebno staviti naglasak i na klimatske promjene, sigurnost, migracije, inovacije, obrazovanje i druga pitanja za razdoblje od 2021. do 2027.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara