HSPF: Protuzakonito imenovanje Mlinarević dokaz da u BiH nisu svi jednaki pred zakonom

Vrijeme:2 min, 30 sec

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) najoštrije osuđuje nastavak i prešutno odobravanje protuzakonitog djelovanja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Naime, obavljanjem završnog razgovora u MVP-u BiH najavljeno je kako će Martina Mlinarević, koju je protivno pravnim propisima BiH imenovao Željko Komšić, preuzeti veleposlaničku dužnost sredinom siječnja.

-Groteskna je činjenica da je ovim protuzakonitim imenovanjem Komšić prekršio Odluku za koju je sam glasovao 2013. godine te je odlučio izvršiti jasan, nedvojben i skandalozan udar na vladavinu prava u našoj zemlji, ističu iz HSPF-a.

Podsjećaju javnost kako će Mlinarević sa srednjom stručnom spremom (SSS) postati veleposlanica unatoč tome što se njenim imenovanjem nedvojbeno krši Odluka o postupku imenovanja veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH koja nalaže da svi veleposlanici moraju imati visoku stručnu spremu (VSS) odnosno posjedovati sveučilišnu diplomu, a koju je Predsjedništvo BiH usvojilo 3. travnja 2013. godine.

Posebno su šokirani i razočarani činjenicom da apsolutno nijedan politički subjekt u BiH te ni jedan od mnogobrojnih ministara, zastupnika i dužnosnika nije stao u obranu vladavine prava niti makar upozorio da je protuzakonito djelovanje nedopustivo u demokratskim poretcima.

-Takav stav smo ponajviše očekivali od političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu s obzirom na to da smo upravo s tih adresa dulje od godinu dana slušali poruke kako je “vladavina prava važnija i od NATO puta”, kako “zakon nije švedski stol” te da se mora poštovati bez iznimke, a između ostalog se pozivalo upravo na poštovanje odluka Predsjedništva BiH, navodi HSPF.

Poražavajuća je činjenica, dodaje se u priopćenju, da su u cijeloj ovoj lakrdiji sudjelovali i pojedini strani veleposlanici koji uporno žmure na eklatantan primjer nepotizma i protuzakonitog djelovanja.

-Licemjerje određenih stranih činovnika u BiH je tim veće što neprestano šalju poruke kako se bore protiv nepotizma, korupcije i kriminala, deklarativno se zalažu za vladavinu prava i govore kako mladim obrazovanim kadrovima treba pružiti priliku, dok u isto vrijeme svojim djelima, odnosno šutnjom, besramno sudjeluju u protuzakonitim radnjama koje očito podržavaju, ističu iz HSPF-a, te dodaju:

-Naravno, kao i neki od uvaženih veleposlanika, već smo ranije osudili te iznova osuđujemo primitivne napade na Mlinarević i želimo joj, kao i svim građanima BiH, da u punom kapacitetu nesmetano konzumira svoja građanska prava i slobode, uključujući i slobodu govora. Međutim, osobni napadi, koliko god bili neprihvatljivi, svejedno ne mogu biti izlika za kršenje zakona s obzirom na to da je jednakost svih građana pred zakonom jedno od temeljnih demokratskih načela.

Sve navedeno je, smatraju u Hrvatskom studentskom politološkom forumu, zapravo jedna ružna, poražavajuća i sramotna poruka cjelokupnoj bh. javnosti, a posebice studentima, kako nismo svi jednaki pred zakonom, kako su odgovorna mjesta unaprijed rezervirana neodgovornima i podobnima te kako se uspješno studiranje i izvrsnost u BiH ne vrednuju, a koju svojom gromoglasnom šutnjom, ogromnim licemjerjem i nedostatkom reakcije potpisuju svi politički subjekti u zemlji, kao i mnogi ministri, zastupnici, dužnosnici te pojedini strani veleposlanici, ali i određenimediji koji provodeći cenzuru selektivno pristupaju ovom skandaloznom slučaju.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)