PLENKOVIĆ: Nikad bodljikava žica sa BiH, neću ogradu između Hrvata

Vrijeme:1 min, 42 sec

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da njegova vlada nikada neće postaviti bodljikavu žicu prema Bosni i Hercegovini radi zaustavljanja ilegalnih migranata, jer postoje prirodne prepreke i bila bi to loša politička poruka susjednoj zemlji.

On je o ilegalnoj migraciji govorio na sastanku sa stranim dopisnicima koji su iz Bruxellesa stigli u Zagreb u povodu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

“Neke naše susjede članice EU-a postavile su fizičke barikade i bodljikave žice. Mi se na to nismo odlučili jer imamo prirodne barijere poput Dunava i Save, te planina i šuma”, odgovorio je Plenković nizozemskom novinaru na pitanje o migrantskoj politici koju će Hrvatska zastupati tijekom predsjedanja.

Za Bosnu i Hercegovinu je rekao da je “susjedna i prijateljska država” s kojom Hrvatska dijeli niz poveznica, te da bodljikava žica ne bi poslala dobru “političku poruku za naše bilateralne odnose”.

Pred oko šezdeset stranih novinara naglasio je i kako na mnogim mjestima s druge strane granice žive Hrvati, pa istaknuo: “Kao premijer Hrvatske neću se nikad odlučiti za izgradnju ograde između Hrvata i Hrvata”.

Plenković je rekao kako je potrebno zaustaviti ilegalne migracije i reformirati Dublinski sporazum te da su migracije pitanje koje su nakon pada Berlinskog zida najviše promijenile političko raspoloženje u Europi.

Podsjetio je da Hrvatska s granicom od 1.351 kilometara ima najdulju vanjsku granicu EU-a, dužu od rusko-finske.

Novinarka New York Timesa pitala je može li država koja je optužena da tuče i puca na migrante, krade od njih i vraća ih iz Zagreba u Bosnu i Hercegovinu predlagati reformu migracijske politike.

Plenković je odgovorio kako su to tvrdnje, a ne činjenice, te da se Hrvatska odlučila investirati u sposobnost policije umjesto u bodljikavu žicu.

“Uzimamo u obzir sve humanitarne aspekte. Nemamo dokaze za sve to što spominjete, osim o dva incidenta s pucnjavom koji su se dogodili slučajno u unutrašnjosti hrvatskog teritorija. No to je bilo slučajno i nije službena politika ili namjera policije”, rekao je premijer, dodavši kako se svaka žalba na rad snaga sigurnosti “dobro provjerava”.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori