Božićno vrijeme, raskititi bor ili ne?!

Vrijeme:1 min, 18 sec

Iako je kićenje božićnog drvca u kršćanstvu prihvaćeno kao simbol proslave Isusovog rođenja, sami taj običaj nema izravne veze s Božićem.

Običaj je to koji je prihvaćen iz drugih, pa čak i poganskih kultura, a kasnije se preko protestantizma proširio i na katolički svijet. Običaj je bio vezan za proslavu zimskog solsticija, osoito prisutnog kod starih germanskih plemena, koji su proslavljali rađanje boga Sunca, ukrašavanjem jela.

Širenjem kršćanstva, a osobito kada Crkva određuje 25. prosinca datumom Isusova rođenja, taj običaj polako, ali sigurno, prvo se pojavljuje u protestantizmu, a onda se proširuje na cijeli kršćanski svijet. Hrvatska tradicija ima jednu posebnost i u tom pogledu, kod nas je od davnina prisutno drvo Badnjak, koje se donosilo u kuću u vrijeme Božića.

Kako god bilo, danas je Božić teško zamisliti bez tog ukrasa uz koji se najčešće pojavljuju i jaslice, pa sve to nekako lijepo i svečano izgleda, baš onako kako to i priliči tom najradosnijem kršćanskom blagdanu.

Nekada se bor kitio na Badnjak i to je bilo sveto pravilo. Danas, u jeku opće komercijalizacije, Božić se slavi sve ranije, s naglaskom na tom vizualnom.

Kada smo već toliko truda uložili, nemojmo se i dalje priklanjati pomodarstvu, ostavimo Božićno drvce do 13. siječnja do Nedjelje krštenja Isusovog, jer do tada traje ovo Božićno vrijeme, a ono je određeno prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja tj. blagdana Sveta Tri Kralja!

Uživajmo još malo u toj ljepoti, a, ako možda kojim slučajem nekome niste čestitali Božić, onaj koji se slavi 25. prosinca, to možete učiniti sve do tada, nećete pogriješiti, to je sigurno!

 

A.Borošak/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)